De eierprijzen af boerderij laten grote schommelingen zien. Na eerst een daling in mei volgde een stijging in juni en weer een daling in juli. Vanaf eind maart tot mei daalde de prijs af boerderij voor reguliere vleeskuikens. Door een licht herstel steeg de index van boerderijprijzen naar 90 in juli. De prijs van langzaam groeiende kuikens is wel op peil gebleven.
Volgens het normale seizoenspatroon zijn de prijzen van eieren in de zomer laag. Mede doordat veel mensen in het buitenland op vakantie zijn is er in de zomer minder vraag naar eieren. Dat is deze zomer minder het geval, waardoor de vraag in de supermarkt redelijk op peil bleef.
Prijsontwikkeling pluimveevlees
De prijzen af boerderij bevinden zich op een laag niveau. Maar door een licht herstel steeg de index iets; van 89 in mei naar 90 in juli. Dit is nog steeds fors lager dan de index in maart die 95 was. Die index heeft betrekking op de prijsontwikkeling van reguliere vleeskuikens. Het pluimveevlees van deze kuikens wordt vooral verkocht aan de foodservice in binnen- en buitenland. Een extra complicerende factor is de uitval van een slachterij waardoor er minder slachthaken beschikbaar zijn in Nederland. De vleeskuikenhouders moeten minder kuikens produceren om weer een evenwicht in de markt te krijgen. Volgens het normale seizoenspatroon stijgen de prijzen tot het einde van de zomer. De prijsstijging is er dus niet deze zomer. Dat betekent lagere inkomens voor bedrijven met reguliere vleeskuikens. Ook de slachterijen leiden momenteel verliezen.
De consumentenprijs van pluimveevlees in de Nederlandse retail blijft op een hoog niveau. In mei daalde de prijs even, maar over juni en juli steeg de prijs met 1%. De index van consumentenprijzen stond juli op 118. Dat is vier punten hoger dan in januari 2020. Deze index is gebaseerd op de gemiddelde prijs van pluimveevlees van langzaam groeiende kip concepten die verkocht wordt in de Nederlandse supermarkt. Door de coronacrisis was er extra vraag naar kip in de supermarkt.
De prijzen voor de producten af slachterij zijn in juni en juli wederom gedaald. Ten opzichte van mei daalden de prijzen met 3%. De index was 100 in juli (2015=100). In maart was de index nog 108. Slachterijen werden geconfronteerd met een fors lagere vraag door minder afzet naar horeca en foodservice als direct gevolg van de corona maatregelen in Nederland en de omringende landen.
Prijsontwikkeling eieren
De prijs af boerderij fluctueert nogal de laatste maanden. De index was 105 in april, 99 in mei, 104 in juni en 98 in juli. Volgens het normale seizoenspatroon zijn de prijzen in de zomer laag. Normaal gesproken worden er door het warme weer en omdat veel mensen in het buitenland op vakantie gaan minder eieren verkocht. Maar dit jaar blijven veel mensen in eigen land en blijft de vraag naar eieren op peil. Daarbij komt dat de vraaguitval door minder verkoop in de foodservice en horeca voor eieren minder groot is dan voor andere producten (bijvoorbeeld pluimveevlees). Al met al redelijke prijzen voor leghennenhouders in deze zomer.
De consumentenprijsindex van eieren is in de maanden juni en juli gelijk gebleven. In april was de index 142 (2015=100) en dat was gelijk aan de index in juli. Eieren blijven duur in het winkelschap. De producentenprijs (voor de producten af eierpakstation) is duidelijk gedaald. In mei en juni was de index 105 en in juli 103 (een daling van 2%).
Bron: Agrimatie