Pluimveehouderijstudenten aan de Aeres Hogeschool in Dronten observeren hoe de verenpikkerij verloopt. Nadat de hennen circa dertig weken in productie waren, bleek dat er verenpikkerij ontstond op de Aeres Farms. De studenten zijn toen begonnen het probleem te bestrijden in samenspraak met de dierenarts.
Snijmais voeren
Het voer is geanalyseerd op toxines en er is begonnen om snijmais naast het huidige dieet te voeren om voor afleiding te zorgen. Verder hebben twee studenten gemonitord hoe het pikkerijprobleem verloopt.
Verschil verenpikkerij tussen bruine en witte hennen
Op Aeres Farms is voor de eerste keer de helft van de koppel met witte leghennen en de andere helft bruine leghennen opgezet. De kippen komen van verschillende opfoklocaties, maar zijn wel allebei met daglicht grootgebracht. Uit de eerste resultaten bleek dat de bruine hennen meer verenpikkerij in de koppel hebben dan de witte.
Onderzoek vervolgt zich
Het probleem wordt momenteel verder onderzocht; waarbij het een interessant vraagstuk is of de genomen maatregelen en aanpassingen een positieve invloed hebben op de pikkerij. Om een zo nauwkeurig mogelijk beeld te krijgen, is er om de twee weken bij tien procent van de hennen de staat van het verenkleed gemeten en geregistreerd. Op deze manier is achteruitgang, stagnatie of vooruitgang van de pikkerij direct zichtbaar. Door de nieuwe gegevens met de vorige metingen te vergelijken.
Dit betreft een artikel uit onze gratis Pluimveekrant.