Het risico voor de Nederlandse commerciële pluimveehouderij om besmet te raken met hoog pathogene aviaire influenza (HPAI) is ingeschaald als hoog. Dit staat in een risicoanalyse van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) van februari 2021.
Op 20 oktober 2020 werd HPAI H5N8 virus aangetoond in twee knobbelzwanen die zijn gevonden in de omgeving van Kockengen. Na de vondst van de positieve zwanen zijn in Europa grote aantallen dode wilde vogels gevonden; die geïnfecteerd waren met HPAI H5N8 virus. In november 2020 was de vogelsterfte het hoogst.
Virus circuleert nog steeds
In december 2020 en januari 2021 is dit afgenomen. Maar er worden nog steeds dode vogels gevonden die zijn geïnfecteerd met HPAI H5 virus. Dit geeft aan dat het virus in januari nog steeds in de Nederlandse wilde vogels circuleert. In Nederland en Europa zijn een groot aantal commerciële pluimveebedrijven en hobbyhouders besmet met het HPAI H5N8 virus. En soms ook H5N1 en H5N5.
Circulatie onder wilde vogels
Het risico op verspreiding van het virus blijft voorlopig hoog in Nederland, doordat het virus op dit moment nog circuleert in de wilde vogels die nu in Nederland zijn en in grote groepen leven waar het virus relatief makkelijk spreidt bij koude omgevingstemperaturen.
In februari neemt door de vorst het aantal vogelbewegingen toe door het verplaatsen van vogels naar open plekken water en de vorsttrek, waarbij vogels vanuit het oosten naar Nederland trekken. Dit kan van invloed zijn op de introductie van HPAI virus. Het risico op verspreiding van het virus via wilde vogels in Nederland zal hierdoor naar verwachting de komende tijd hoog blijven. De kans op introductie via andere introductieroutes, zoals besmetting via de omgeving, wordt ook ingeschat als hoog.
Risico pluimveehouderij ingeschat op hoog
Het ingeschatte risico voor de Nederlandse commerciële pluimveehouderij om besmet te raken met HPAI is op dit moment lager – namelijk “hoog” – dan het ingeschatte risico van de vorige analyse. In november 2020 was het ingeschatte risico namelijk “zeer hoog”.
Bron: Groen Kennisnet