De eierprijs af boerderij daalt al sinds juni. De index voor november was 84. Volgens het normale seizoenspatroon stijgen in het najaar de prijzen, maar dat is dus nu niet het geval.
De consumentenprijsindex van eieren is over oktober en november 2020 gelijk gebleven en eieren blijven duur. In november was de index 143 punten (2015=100). De prijzen af eierpakstation zijn in oktober en november iets gestegen. De index is nu 104.
Reguliere eieren vs. keurmerk
Vermeld moet worden dat de prijs af boerderij betrekking heeft op reguliere scharreleieren. Nederlandse supermarkten verkopen vooral eieren met een keurmerk.
Eierprijs af boerderij daalt al langer
De prijs af boerderij is al sinds juni 2020 aan het dalen. De index was in oktober 86 en in november 84. Volgens het normale seizoenspatroon stijgen de prijzen in het najaar, maar dat is nu dus niet het geval. De af-boerderijprijsindex heeft betrekking op reguliere scharreleieren. Deze eieren gaan naar de foodservice of worden geëxporteerd. Door de coronacrisis is de afzet op deze markt lager.
De Nederlandse supermarkten verkopen bijna uitsluitend eieren met een keurmerk. Dit zijn eieren met het Beter Leven keurmerk met 1 ster, vrije-uitloopeieren of biologische eieren. Leghennenhouders verkopen deze eieren vooral volgens contracten met een vaste prijs. Sinds de zomer zijn de contractprijzen duidelijk opgelopen. Om deze reden is de vergelijking van de consumenten- met de af-boerderijprijs niet zuiver.
Prijsontwikkeling voor consumenten
De consumentenprijsindex van eieren is over de maanden oktober en november 2020 gelijk gebleven. In november 2020 was de index 143 (2015=100). Door de coronacrisis is er extra vraag naar eieren in de supermarkt en blijven eieren duur in het winkelschap. De producentenprijs (voor de producten af eierpakstation) is iets gestegen. In november 2020 was de index 104. Deze index heeft betrekking op de afzet naar de binnenlandse markt.
Hoe vormt de eierprijs zich?
De leghennenhouders maken veelal per legronde afspraken met een pakstation. Naast kwaliteitsaspecten kunnen partijen ook een afspraak maken over de prijs. Het merendeel van de leghennenhouders werkt echter met een vrije marktprijs. Dat betekent dat voor elke geleverde partij eieren de marktprijs van dat moment betaald wordt. Er is een duidelijk seizoenspatroon in de marktprijzen. ’s Zomers zijn de eierprijzen voor de leghennenhouders in de regel lager dan in de rest van het jaar. Op detailhandelsniveau zijn de prijzen vrij stabiel.
Bron: Agrimatie