De index van de prijs van pluimveevlees af boerderij is in oktober en november weer verder gedaald. Deze prijs heeft betrekking op reguliere vleeskuikens. De index voor november was 83, 6% lager dan twee maanden terug. Voor de coronacrisis was de index nog 94 (februari).
De af-boerderijprijs van langzaam groeiende kuikens is wel op peil gebleven gedurende alle maanden van dit jaar. Vooral Nederlandse supermarkten verkopen het vlees van deze kuikens, omdat de vraag hier goed is.
Index blijft schommelen
In de maanden oktober en november is de consumentenprijsindex van pluimveevlees gelijk gebleven. De index blijft schommelen rond de 118 punten (2015=100). De prijzen af slachterij zijn verder gedaald. Dit betekent dat de opbrengstprijs voor de slachterijen op de binnenlandse markt daarom gedaald zijn. Zowel de consumenten- als de productenprijs hebben vooral betrekking op concepten (van langzaam groeiende kuikens).
Prijsontwikkeling pluimveevlees
De consumentenprijs van pluimveevlees in de Nederlandse supermarkten blijft op een hoog niveau: 118 punten (2015=100). De index van consumentenprijzen was in november 118. Dat is hoger dan de index in de maanden voor de coronacrisis. Deze index is gebaseerd op de gemiddelde prijs van ‘langzaam groeiende kip’-concepten. Vooral Nederlandse supermarkten verkopen deze kip. Omdat er een lockdown is, is er extra vraag naar kip in de supermarkt.
Prijs pluimveevlees af slachterij
De prijzen voor de producten af slachterij zijn in oktober en november met 4% verder gedaald. Deze index heeft betrekking op de binnenlandse afzet, dus de afzet van producten af slachterij naar Nederlandse afnemers. Dit zijn voor een belangrijk deel de supermarkten. Vooral bij de afzet naar het buitenland werden de slachterijen geconfronteerd met een fors lagere vraag door minder afzet naar horeca en foodservice.
Vleesprijs af boerderij
De index van prijzen af boerderij bevindt zich op een zeer laag niveau. In november was de index 83. We moeten teruggaan tot 2010 voor dergelijke lage prijzen. De index voor boerderijprijzen heeft betrekking op reguliere vleeskuikens. Deze kuikens worden gehouden voor de foodservice markt en voor de export (vooral naar Duitsland en het VK). Door de coronacrisis is een deel van deze markt weggevallen met als gevolg een forste prijsdaling voor deze vleeskuikenhouders. Een extra complicerende factor voor de vleeskuikenhouders was het faillissement van de derde grootste slachterij van Nederland. Dit gaf extra druk op de prijs van reguliere vleeskuikens.
Circa 35% van de kuikens zijn zogenaamde langzaam groeiende kuikens. Ze worden afgezet in de Nederlandse supermarkten. De prijs af boerderij van deze kuikens is tussen februari en november weinig veranderd.
Bron: Agrimatie