Het OM heeft woensdag 10 maart in de rechtbank Zwolle celstraffen en boetes geëist vanwege de fipronilzaak. De gevolgen van de fipronil-affaire waren volgens de officieren van justitie groot en beheersten in juli en augustus 2017 volop het nieuws.
Opzettelijke schade
Het OM verwijt twee bestuurders van een bedrijf en hun twee bedrijven dat zij onder ander het middel genaamd Dega-16, dat de werkzame stof fipronil bevat, hebben toegepast in pluimveebedrijven. Het OM vindt dat zij dit product hebben verkocht terwijl ze wisten dat het schadelijk was voor de (volks)gezondheid en milieu en dit verzwegen hebben aan de pluimveehouders. Daarnaast worden zij vervolgd voor het voorhanden hebben van andere niet toegelaten biociden.
Bewust achterhouden van informatie
Al sinds jaar en dag is bloedluis een groot probleem in de pluimveesector. De verdachte ondernemingen uit Barneveld boden volgens de officieren de pluimveesector na een jarenlange zoektocht echter de oplossing; “Het ‘biologische’ wondermiddel Dega-16. De formule hiervan was door de hoofdverdachten niet voor niets streng geheim gehouden. Ze hielden volgens het OM bewust informatie over de samenstelling achter en vermeden zorgvuldig de naam fipronil. Zo bleek uit onderzoek dat het product eerder Fiprorein heette ‘omgedoopt’ werd in Dega-16. Hierbij was elke verwijzing naar fipronil achterwege gelaten op etiketten, in gesprekken met pluimveehouders of andere personen
Verbod Dega-16
Het middel Dega-16 is niet toegestaan in de pluimveesector. De Dega-16 had als werkzame stof fipronil. Deze Dega-16 is een biocide die niet is toegelaten volgens de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden.
Beroepsverbod
In de fipronilzaak eist de officier tegen de hoofdverdachten een gevangenisstraffen voor de duur van twee jaren, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. De tijd dat verdachten in voorarrest hebben gezeten, wordt hiervan afgetrokken. Ook eisten de officieren tegen de mannen een beroepsverbod voor de duur van drie jaar. Tegen beide bedrijven was een boete van 25.000 euro geëist en een stillegging van de bedrijven voor de duur van een jaar. Het OM heeft eerder al een ontnemingsvordering aangekondigd.
Bron: Openbaar Ministerie