Deze maand, 26 maart, gaat de zomertijd in. De klok wordt een uur vooruit gezet. Hoe pas je de tijd in de stal aan en welk effect heeft dat op jouw kippen? Als legpluimveehouder maak je een afweging tussen dierwelzijn, werkgemak en hoeveel werk het omzetten kost.
Agrifirm zet drie mogelijkheden voor je op een rij.
Optie 1. Niets doen
De eerste optie is om in de pluimveestal niets te doen. De klok die in je keuken hangt en de computerklok lopen dan niet meer gelijk. Dit geeft het minste werk en geen stress bij de kippen die immers regelmaat gewend zijn. Je moet er bij uitloop wel rekening mee houden dat de luiken om 10 uur nieuwe tijd open moeten zijn. Die tijd moet dus wel worden verzet met mogelijke aanpassing van voertijden.
Een variant op het niet verzetten van de klok bij het ingaan van de zomertijd, is om jaarrond precies tussen zomer- en wintertijd in te gaan zitten. Je hoeft dan geen klokken aan te passen, maar hebt wel altijd een half uur verschil met de werkelijke tijd.
Optie 2. Klok verzetten naar zomertijd
De volgende optie is het verzetten van de computerklok met het ritme van zomer- en wintertijd mee. Dit geeft meer werk en aanpassing voor de dieren. Maar: je hebt dan wel alle klokken gelijk staan. Voor een geleidelijke overgang kun je de aanpassing verspreiden over vier keer een kwartier of zes keer tien minuten, mits dit eenvoudig in te stellen is.
Optie 3. Extra uur daglicht voor jonge koppels
Soms kun je bij een jong koppel het verzetten van de klok te gebruiken om een uur daglicht bij te geven. Dat hoeft dan niet precies op 26 maart en het levert geen extra stress op voor de dieren. Voor oudere koppels en in het najaar, wanneer de klok een uur terug gaat, werkt dat niet.
Wat werkt voor jou?
Er is geen algemeen advies te geven, maar kijk vooral wat voor jou werkt. Het verzetten van de computerklok is in de ene stal een fluitje van een cent via een centrale computer. In een andere stal kan het een hele reeks van instellingen en klokken zijn die allemaal moeten worden verzet, met bijbehorende kans op fouten.
Zomertijd instellen voorkomt fouten
Onze ervaring is dat het helpt om fouten te voorkomen wanneer alle klokken dezelfde tijd aangeven. Waarschijnlijk weegt dit op tegen de eenmalige aanpassing van de dieren en het werk dat het verzetten kost.
Bron: Agrifirm