Innovaties voor veehouderijbedrijven testen in de praktijk. Daar gaat het over in de proeftuin Boer aan het Roer die wordt ingericht in de Foodvalley. Er zijn inmiddels vijf innovaties geselecteerd voor de pluimveesector, op het gebied van circulair veevoer en emissiereductie.
Regio Deal Foodvalley
De proeftuin Boer aan het Roer is onderdeel van de Regio Deal Foodvalley. Hierin worden de komende jaren innovaties getest op boerenbedrijven. Beide kunnen hiervoor worden aangemeld. De proeftuin heeft een focus op de thema’s circulair veevoer, emissiereductie, bodem- en waterkwaliteit, sensoring en monitoring en nieuwe verdienmodellen. Na definitieve selectie worden innovaties op veehouderijbedrijven toegepast en getest als pilot. Voor de pluimveesector zijn inmiddels vijf innovaties geselecteerd die momenteel verder worden uitgewerkt om te worden gematcht aan pluimveebedrijven in de regio.
Circulair veevoer
Twee geselecteerde innovaties bij circulair veevoer gaan over het verwerken van insecten in voer van legkippen en het voeren van vochtrijke co-producten. Bij insecten worden resultaten bijvoorbeeld bemeten op gezondheid en welzijn van de kippen en emissie (ammoniak) van larvenproductie en in de pluimveestal. Bij co-producten is ook gekeken naar vochtrijke producten die nat en droog gevoerd kunnen worden. In de proeftuin zullen onderzoekers hierbij de gezondheid en welzijn van pluimvee monitoren alsmede de fijnstofemissie en strooiselkwaliteit.
Emissiereductie
Binnen de themagroep Emissiereductie zijn technieken geselecteerd die binnen het stalsysteem worden toegepast. Voor pluimvee gaat dit om technieken die bijdragen aan fijnstof– en/of ammoniakreductie. Bijvoorbeeld een verhoogde strooiselvloer bij vleeskuikens. De stallucht is door een verhoogde vloer geleid en vervolgens centraal via een droogfiltersysteem wordt afgezogen. Een dergelijk systeem is in het verleden ontwikkeld en geregistreerd voor ammoniakreductie. Het zal nu bemeten worden op fijnstofreductiepercentage.
Fijnstofemissiepiek bij afdraaien mestbanden
Ook is gekeken naar het reduceren van de fijnstofemissiepiek bij het afdraaien van mestbanden bij (leg)pluimveestallen. In de praktijk blijkt ook dat hierbij een forse piek ontstaat in fijnstofuitstoot. Er zal onderzocht worden welke mogelijkheden er zijn om die piek te verlagen. Hiervoor zal eerst overleg plaatsvinden in een klankbordgroep met pluimveehouders.
Roosters in de stal
Een andere techniek is het plaatsen van een rooster tussen de uitloop en de strooiselruimte in de stal en buitenruimte bij (leg)pluimveestallen. De onderliggende gedachte is dat bij deze toepassing de kippenpoten dan schoner zijn bij binnenkomst in de stal. Daarmee kan overdracht van vocht naar de strooiselruimte worden verminderd, met mogelijk ammoniakreductie tot gevolg.
Aanmelden Foodvalley
De komende tijd worden de innovaties gekoppeld aan pluimveebedrijven in de regio. Er is nog ook ruimte voor aanmeldingen. Je kan je daarom aanmelden via www.boeraanhetroer.nl. Bij vragen of interesse kan ook contact worden opgenomen met info@boeraanhetroer.nl – Tel. 088 888 6633.
Tekst: Martin de Vries
Je hebt zojuist een artikel gelezen uit de Pluimveekrant. De krant gratis thuis op de mat?