In opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid zijn de insleeproutes van hoogpathogene vogelgriep in seizoen 2020-2021 onderzocht door de Universiteit Utrecht samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Sovon, Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) en Royal GD. Voor de besmette bedrijven zijn uitkomsten van bron- en contactonderzoek, schattingen van het insleepmoment en virusovereenkomsten bekeken.
Vogelgriep: Genetische analyse
Ook zijn de bioveiligheid en aantallen en soorten wilde vogels ter plekke beoordeeld. WBVR heeft een genetische analyse uitgevoerd om de verwantschap tussen de virussen gevonden op de twaalf bedrijven die besmet zijn geraakt te onderzoeken. De genoom sequenties van de virussen uit pluimvee en wilde vogels zijn bepaald en met elkaar vergeleken.
Besmetting met identiek virus
Op de bedrijven in Altforst en Puiflijk is een identiek virus aangetoond. Mogelijk zijn deze twee bedrijven besmet geraakt vanuit dezelfde bron. Maar er kan niet worden uitgesloten dat het virus is versleept tussen de bedrijven. De virussen op de overige tien bedrijven waren niet gelijk, en verwant aan virussen gevonden in wilde vogels. Deze bedrijven zijn dus besmet geraakt door onafhankelijke introducties vanuit wilde vogels. Deze studie laat ook zien dat snelle diagnostiek en bestrijding van het virus heel effectief is in Nederland; waardoor er geen (of zeer beperkt) verspreiding naar andere bedrijven is gezien tijdens de HPAI H5N8 epidemie in 2020-2021.
Bron: WUR