De deskundigengroep dierziekten classificeert de kans dat een Nederlands pluimveebedrijf wordt besmet met hoogpathogene AI (vogelgriep) als ‘hoog’. Dit blijkt uit een brief van minister Schouten aan de Tweede Kamer van vrijdag 29 oktober.
Na een geval van vogelgriep bij een leghennenbedrijf in Zeewolde dinsdag 26 oktober, heeft de minister de deskundigengroep dierziekten gevraagd het risico op besmetting met vogelgriep in kaart te brengen. Afgelopen zaterdag 30 oktober werd bekend dat op een vleeskuikenbedrijf in Grootschermer ook vogelgriep is vastgesteld. In Assendelft werd op maandag 1 november vogelgriep vastgesteld op een kleinschalige houderij. Ook hier gaat het waarschijnlijk om de hoogpathogene variant.
Risico nu hoog
De deskundigengroep dierziekten classificeert het risico op vogelgriep voor Nederlandse pluimveebedrijven nu als ‘hoog’. Voor de uitbraak in Zeewolde werd het risico nog als ‘matig’ beoordeeld. Als de omstandigheden voor het virus onder watervogels nog gunstiger worden, bijvoorbeeld doordat het aantal watervogels toeneemt, het virus sterker wordt of de buitentemperatuur afneemt, kan het risiconiveau nog stijgen tot ‘zeer hoog’.
Zieke watervogels
Het aantal watervogels dat voor overwintering naar Nederland komt, zal volgens de deskundigengroep de komende weken verder stijgen. In diverse Europese landen, van Scandinavië tot Zuid-Europa, zijn de afgelopen weken besmette watervogels gevonden. Ook in Nederland zijn zieke wilde watervogels aangetroffen. Het is nog niet bekend of deze vogels besmet zijn met HPAI. Daarnaast is het volgens de deskundigengroep nog onduidelijk of de nu circulerende virusvariant kan leiden tot subklinische infecties. Dus vogels die wel ziek zijn, maar geen ziekteverschijnselen vertonen. Het is daardoor ook lastig te zeggen in hoeverre het virus zich onder wilde vogels versterkt. Monitoring op levende wilde vogels in Nederland heeft nog geen besmetting aangetoond.
De deskundigengroep dierziekten
De deskundigengroep dierziekten adviseert de minister van LNV over de veterinair-technische aspecten van de preventie en bestrijding van besmettelijke dierziekten. De groep bestaat uit epidimiologen, virologen en dierenartsen.
Tekst: Gerben Hofman