In de maanden juni en juli steeg de consumentenprijsindex van pluimveevlees met ongeveer 1% naar 118 punten (2015=100). Ook de prijzen af slachterij (producentenprijzen) op de binnenlandse markt zijn iets gestegen. In juli was de index 111. De index van de prijzen af boerderij, die betrekking heeft op reguliere vleeskuikens, steeg in de maanden juni en juli met 5%. Dit is een fors herstel na de periode met zeer lage prijzen tijdens de eerste maanden van dit jaar. De af-boerderijprijs van langzaam groeiende kuikens is niet gedaald tijdens de coronacrisis. Deze prijs is de laatste maanden ook gestegen.
Prijsontwikkeling
De index van prijzen af boerderij loopt flink op. In april 2021 was de index nog 91, in mei 95 en in juli 100 punten. De index voor boerderijprijzen heeft betrekking op reguliere vleeskuikens. Deze kuikens worden gehouden voor de foodservicemarkt en voor de export (vooral naar Duitsland en het VK). Na de coronacrisis is de markt zich nu aan het herstellen. De binnenlandse vraag neemt toe en ook de export naar het VK trekt aan. De prijzen van vleeskuikens af boerderij zijn weer op een redelijk niveau. Dit komt ook door het seizoenspatroon met hogere prijzen in de zomerperiode. Door de sterk gestegen prijzen van pluimveevoer zijn hogere opbrengstprijzen nodig om de pluimveehouder enige marge te laten behalen.
Circa 35% van de kuikens zijn zogenaamde langzaam groeiende kuikens. Ze worden afgezet in de Nederlandse supermarkten. De prijs af boerderij van deze kuikens is gedurende de gehele coronacrisis weinig veranderd. De laatste maanden stijgen ook de opbrengstprijzen van langzaam groeiende kuikens.
Consumenten- en producentenprijs pluimveevlees
De consumenten- en producentenprijs hebben vooral betrekking op concepten van langzaam groeiende kuikens die verkocht worden in de Nederlandse supermarkt. De prijsindex van de producten af slachterij steeg van 108 in april (2015=100) naar 111 in juli. Deze index heeft betrekking op de binnenlandse afzet, dus de afzet van producten af slachterij naar Nederlandse afnemers. Dit zijn voor een belangrijk deel de supermarkten. Vooral bij de afzet naar het buitenland werden de slachterijen geconfronteerd met een fors lagere vraag door de verminderde afzet naar horeca en foodservice. De index voor de buitenlandse afzet ligt dan ook lager (niet in de figuur), maar ook deze index is de laatste maanden duidelijk gestegen. De oorzaak hiervan is het herstel in de markt na een periode met strenge maatregelen in de horeca om het coronavirus te bestrijden.
Prijsvorming
De consumentenprijs kent weinig seizoensinvloeden. Meestal daalt de prijs in januari om richting de zomer weer te stijgen. Vleesverwerkers maken met de inkopers van de supermarkten afspraken over de kwaliteit en prijs van de producten. Er worden 1- tot 2-jaarscontracten afgesloten na tendering. Soms worden afspraken gemaakt op basis van de inkoopprijs bij de pluimveehouders. Een belangrijk deel wordt geëxporteerd. De prijzen op de buitenlandse markten hebben invloed op de prijs in Nederland, zowel op producentenniveau, maar ook af boerderij. Er is een seizoenspatroon met hogere prijzen in de zomerperiode. Prijzen af boerderij worden bepaald door de slachterijen en zijn afhankelijk van het moment van leveren. Bijna alle vleeskuikenhouders hebben een jaarcontract voor het leveren van de vleeskuikens aan een slachterij. In het contract staan afspraken over de leveringen en de kwaliteit van de kuikens, maar niet over de prijs.
Bron: Agrimatie