De eierprijzen af boerderij zijn in augustus eerst iets gedaald om daarna in september duidelijk te stijgen. Een hogere eierprijs is voor leghennenhouder noodzakelijk, omdat de voerkosten de laatste maanden sterk gestegen zijn. De consumentenprijsindex van eieren is in augustus en september weinig veranderd. De prijzen af pakstation voor afzet in binnenland zijn wel iets gestegen met een index van 109 in september. De prijsindex voor afzet naar het buitenland ligt op een duidelijk lager niveau en is in augstus en september ook weinig veranderd.
Prijsontwikkelingen eieren
Volgens het normale seizoenpatroon stijgen de eierprijzen voor de pluimveehouder na de zomer. Ook dit jaar is dit het geval met een duidelijke stijging van de index van 86 in augustus naar 96 in de maand september. Dat is een stijging van tien procent over deze twee maanden. De index voor de prijzen af pakstation zijn in augustus en september met 1 punt gestegen. De index voor september staat nu op 109.
De consumentenprijzen zijn al lange tijd min of meer gelijk. In januari van dit jaar was de index 144 en in september was de index 145. In alle tussenliggende maanden was de index 144 of 145. Duidelijk vermeld moet worden dat de prijsindex af boerderij betrekking heeft op reguliere scharreleieren. Deze eieren gaan naar de foodservice of worden geëxporteerd. De Nederlandse supermarkten verkopen bijna uitsluitend eieren met een keurmerk. Dit zijn het Beter Leven keurmerk met 1 ster (scharrelei), 2 sterren (vrije-uitloopeieren) of 3 sterren (vooral biologische eieren). Deze eieren worden door de leghennenhouders vooral volgens contracten met een vaste prijs verkocht.
Ook om deze reden moeten de cijfers over de vergelijking van de consumentenprijs en de af-boerderijprijs voorzichtig geïnterpreteerd worden. Sinds het begin van jaar stijgen de kosten voor de pluimveehouder door hogere voerprijzen. Omdat 65% van de kostprijs betrekking heeft op voerkosten is de voerprijs van grote invloed op de totale kosten en de marge. Hogere eierprijzen zijn noodzakelijk om een marge te behouden om ook de overige kosten te dekken.
Bron: Agrimatie