Bloedluisbestrijding blijft een uitdaging voor de professionele pluimveehouder, maar ook voor de hobbyhouder. De hobbydierhouders hebben echter het voordeel dat ze meer middelen mogen toepassen dan de professionele pluimveehouder en de controle erop zal ook niet zo streng zijn. Er wordt door hobbypluimveehouders dan ook volop geëxperimenteerd met middelen om bloedluis (vogelmijt) onder controle te houden.
Zo zocht hobbyhouder Frans Timmerhuis uit Ermelo de publiciteit met zijn bloedluisbestrijding met lavameel. Dit is een product dat in tuincentra en doe-het-zelf-zaken aan de man wordt gebracht als natuurlijke meststof en bodemverbeteraar. Dit heeft verbluffend resultaat, aldus de hobbypluimveehouder. “Kort nadat ik gestart was met het strooien van lavameel in mijn hok, was er geen bloedluis meer te zien. Ik vond het eerst ongeloofwaardig en heb het vijf maanden aangekeken. Maar in die tijd hebben de bloedluizen zich niet weer gemeld.”
Voor professionals verboden
Zou het lavameel ook iets zijn voor de professionele pluimveehouder? Het mag er in elk geval niet tegen gebruikt worden. Het is verboden om het voor de bestrijding van vogelmijt toe te passen, domweg omdat het daarvoor niet geregistreerd is. Voorbeeld: je mag je stal wel reinigen met groene zeep, maar je mag diezelfde groene zeep niet gebruiken om vogelmijt te bestrijden.
Laat u niet verleiden
In de bedrijfsmatige pluimveehouderij moeten pluimveehouders zich aan alle regels houden. Sinds de Fipronil-crisis zijn pluimveehouders extra alert op de middelen die ze gebruiken. Van Niekerk verwijst in dat kader naar het initiatief SecurEgg, dat opgericht is om gebruik van middelen in kaart te brengen. Laat u als pluimveehouder niet verleiden tot gebruik van middelen die daarvoor niet geregistreerd zijn. Want dat is gewoon een wetsovertreding. En zelfs al zou een middel als lavameel totaal onschuldig zijn, als er een wetsovertreding geconstateerd wordt, kan dat hele vervelende gevolgen hebben voor de bedrijfsmatige pluimveehouder.
Tekst: Gerben Hofman