De leghennenhouderij kent veel verschillende concepten. De keuze die je hierin maakt wordt nu sterk beïnvloed doordat de ophokplicht die 26 oktober 2021 is ingegaan bijna 16 weken duurt. Dat is de termijn waarna eieren mogelijk afgewaardeerd worden. Agrifirm wil graag met je meedenken over de gevolgen voor de situatie op jouw bedrijf.
Vogelgriep en de ophokplicht
Vogelgriep en ophokplicht zijn een logische combinatie. Bij uitloop is het risico op insleep van vogelgriep veel groter. Omdat we nog steeds nieuwe gevallen van vogelgriep vinden en er veel besmette wilde vogels zijn, is het intrekken van de ophokplicht nog niet aan de orde. Wat betekent dat voor scharreleieren na de 16-weken termijn? Er wordt gepraat over het opschorten van de 16 weken termijn, of het blijven doorbetalen van de uitlooptoeslag door eierhandel en retail. Er bestaan vaccins tegen vogelgriep die elders worden toegepast, maar verdere ontwikkeling is nog nodig om goed aan te sluiten op de Europese situatie.
16 februari 2022
De 16 weken die we op 16 februari bereiken maakt dat de teller staat op 112 dagen ophokplicht, en het einde is nog niet in zicht. Pluimveehouders kunnen te maken krijgen met een schade van 1 tot enkele centen afwaardering per ei. Dat beslaat een groot deel van het inkomen van de boer, die daar door deze verplichte regeling niets aan kan doen.
De situatie verschilt wel sterk per bedrijf: koloniebedrijven (3) en scharrelbedrijven (2) zonder uitloop hebben geen problemen, net als biologische bedrijven (0) die wel aan de ophokplicht moeten voldoen maar geen afwaardering kennen van de biologische eieren (dat is wettelijk geregeld). Freilandbedrijven (1) worden wel getroffen. Er zijn overigens uitzonderingen, in de vorm van 3* BLK (Beter Leven Keurmerk): met Freiland (1) geen probleem, maar met scharrel (2) met Bosrand wel problemen.
Welke mogelijkheden zijn er voor mijn bedrijf?
Welke mogelijkheden zijn er op korte en langere termijn? Dit vraagt om maatwerk voor jouw situatie; overschakelen naar een ander concept en afzetmarkt moet passen bij je bedrijf en je wensen. Andere eisen en bedrijfsuitrusting zijn niet zomaar geregeld, omschakelen naar biologisch vraagt minimaal 1 jaar omschakelperiode, en voldoen aan alle huidige biologische eisen. Verder zal dit ook een economische afweging zijn, en afzet binnen een ander concept vergt afstemming met je eierhandelaar. Mogelijk heeft deze toch afzet met uitlooptoeslag beschikbaar, zoals vorige periode is gebeurd.
Op korte termijn zijn er nog beperkte mogelijkheden zoals eerder afvoeren van het koppel als de afgewaardeerde eieren het saldo negatief maken. Incidenteel kan ruien een oplossing zijn, om een aantal weken afwaardering over te slaan. Binnen stichting BLK is ruien niet toegestaan, na ruien mag voor het restant van de levensduur van de hennen niet onder ster-label worden geleverd.
Wees alert
Het is te hopen dat je eieren voor de volle prijs betaald blijven worden; en dat de vogelgriep afneemt en de ophokplicht kan worden opgeheven. Totdat het zover is lijkt het verstandig om tijdig contact op te nemen met je eierhandelaar en de mogelijkheden en ook de regels bij afwaarderen te bespreken.
Bron: Agrifirm