Vanaf 16 februari mogen eieren van kippen die vanwege de ophokplicht 16 weken binnen hebben gezeten niet meer als vrije uitloop eieren worden verkocht. Deze eieren worden vanaf dat moment afgewaardeerd tot scharrelei. Een flinke financiële strop voor de houders van vrije uitloop kippen, die wel de kosten hebben voor een uitloop voor de kippen. LTO/NOP heeft bij minister Staghouwer (LNV) en in de EU opgeroepen om deze onwerkbare Europese regels aan te passen én dit jaar het voorschrift van de 16-weken termijn buiten werking te stellen. Helaas is daarover op dit moment nog geen duidelijkheid.
“De toekomst van het vrije uitloop ei is in het geding. En dat terwijl de sector hiermee juist inspeelt op de maatschappelijke wens om kippen naar buiten te laten. De Europese regelgeving over vogelgriep zet ons klem, daarom is dit jaar een uitzondering op de 16-weken termijn noodzakelijk. Op de langere termijn is vaccinatie – veilig en betaalbaar – een oplossing,” zegt Kees de Jong, voorzitter LTO Pluimveehouderij/NOP.
De afgelopen jaren keert de vogelgriep jaarlijks met de wilde vogels terug in het land. Als de dreiging vanuit de natuur te hoog wordt stelt de overheid een ophokplicht in. Dit om te voorkomen dat de kippen met het vogelgriepvirus in aanraking komen. Helaas is daarvan de consequentie dat de eieren van die kippen na 16 weken geen vrije uitloop eieren meer zijn. De sector wil dat de EU deze regel dit jaar buiten werking stelt.
Biologisch als voorbeeld
Voor de middellange termijn pleit de sector er voor om de Europese regels op dit punt gelijk te schakelen met de biologische sector. Voor biologische kippen geldt die termijn van 16 weken niet bij een door de overheid ingestelde ophokplicht en is de basisregel dat kippen minimaal een derde van hun leven moeten beschikken over een uitloop. Als compensatie voor het tijdelijk wegvallen van de uitloop voor de kippen geven pluimveehouders de kippen in de stal allerlei afleidingsmateriaal en is veelal een overdekte uitloop aanwezig. Zodra het kan zullen de kippen weer naar buiten gaan, normaalgesproken het grootste deel van het jaar.
Op de langere termijn is vaccinatie tegen vogelgriep wat LTO/NOP betreft een belangrijke oplossing. Momenteel is er nog geen goed werkend vaccin beschikbaar en moet internationaal geregeld worden dat vaccineren niet tot handelsbelemmeringen leidt voor producten van gevaccineerde dieren. LTO/NOP pleit er bij de overheid voor dat het vaccineren van pluimvee tegen vogelgriep mogelijk wordt zonder dat dit nadelige internationale handelsconsequenties heeft.
Verlies aan inkomen
In de winkelschappen zullen binnenkort geen ‘vrije uitloop eieren’ meer te koop zijn. Een aantal Nederlandse retailers heeft aangegeven de verpakkingen van de eieren in de schappen wel zo veel mogelijk ongewijzigd te laten, met de juiste tekst er op, en blijven de vrije uitloop inkoopprijs voor de eieren betalen aan hun leveranciers. Over het behoud van dit ‘solidariteitsei’ zijn vanuit LTO/NOP rechtstreekse contacten geweest met de grootste Nederlandse retailers.
Er zijn in Nederland ruim 250 bedrijven met vrije uitloop kippen. In totaal houden zij ca. 7,1 miljoen kippen, die wekelijks ruim 42,5 miljoen vrije uitloop eieren produceren, voornamelijk voor Nederland en Duitsland. Wanneer vrije uitloop eieren als scharrelei moeten worden verkocht betekent dat voor een gemiddelde pluimveehouder met vrije uitloop kippen al gauw een financiële strop van € 5.000 per week dat de ophokplicht voortduurt.
Bron: LTO Nederland