Coccidiose-vaccinatie is erop gericht om de opbouw van eigen immuniteit tegen coccidiose vroeg in de ronde plaats te laten vinden en de infectiedruk laag te houden. Kuikens kunnen dan gedurende de tweede helft van de ronde al hun energie stoppen in de groei.
Goed
Vaccinatie loont
Een coccidiose-vaccin bevat gesporuleerde oöcysten (‘infectieuze eitjes’) van de verschillende Eimeria-soorten die bij de kip kunnen voorkomen. De oöcysten zijn afkomstig van speciaal geselecteerde vaccinstammen: ze vermenigvuldigen zich sneller maar in veel kleinere aantallen dan hun soortgenoten in het veld. Hierdoor kan het kuiken al snel beginnen met het opbouwen van afweer, terwijl de vaccinstammen tot weinig schade in de darm leiden.
Na het doormaken van coccidiose zijn de kuikens voor de rest van de ronde beschermd. Door vaccinatie zal de coccidiose-piek dus vroeg in de ronde plaatsvinden. De impact van de coccidiose wordt daardoor vervroegd en de uitscheiding van infectieuze eitjes in de omgeving zal verminderen.
Levenslange en vroege bescherming
Na het doormaken van coccidiose heeft het kuiken een levenslange bescherming tegen de parasiet. Maar, contact met één Eimeria-soort zal geen kruisbescherming opwekken tegen een andere Eimeria-soort. Het is dus belangrijk dat het kuiken in contact komt met alle Eimeria-soorten die coccidiose kunnen veroorzaken tijdens zijn levensduur. Een coccidiose-vaccin dient dan ook die Eimeria-soorten te bevatten die bij het doeldier voor problemen kunnen zorgen.
Vaccineren tegen coccidiose heeft als doel om bij kuikens zo snel mogelijk een goede bescherming op te wekken door ze vroeg in hun leven op een gecontroleerde en uniforme manier in contact te brengen met Eimeria-parasieten.
Beter
Vaccinatie bij vleeskuikens wordt steeds vaker toegepast
Vaccinatie bij vleeskuikens wordt, zowel bij traditioneel gehouden vleeskuikens als traaggroeiers, steeds vaker toegepast als middel om coccidiose te beheersen. Door vaccinatie bouwen uw kuikens direct actieve immuniteit op tegen coccidiose. Door vaccinatie voorkomt u de ontwikkeling van resistentie bij veldstammen en vervalt de noodzaak voor shuttle en rotatieprogramma’s. Bovendien kan vaccinatie eenvoudig worden opgenomen in uw bedrijfsgezondheidsplan. Geïnteresseerd in een andere aanpak? Bespreek dit dan met uw dierenarts en voorlichter. MSD Animal Health helpt u daar graag bij.
Om levenslange bescherming op te bouwen tegen de coccidiose-veldstammen, is het van belang dat kuikens herhaaldelijk infectieuze eitjes (oöcysten) oppikken vanuit het strooisel in de mest.
Best
Vaccinatie is een goed alternatief voor het gebruik van coccidiostatica
Afgelopen jaren heeft MSD Animal Health verschillende bedrijven met traaggroeiende vleeskuikens intensief gemonitord en gevolgd. Door dieren wekelijks vanaf dag 14 tot tenminste dag 42 te onderzoeken, werd de coccidiosestatus (score 0-4) en darmgezondheidscore (score 0-5) bepaald, bijgehouden en vergeleken.
Net als uit de studie van 20171 blijkt ook uit deze monitoringsgegevens dat vaccinatie zorgt voor een vroege coccidiose-piek in de ronde. Handig, omdat we bij vleeskuikens liever coccidiose-problemen voorkomen aan het einde van de ronde. Vaccinatie zorgt er dus voor dat coccidiose eerder én minder heftig in de ronde door de stal heen gaat, waardoor u beter kunt beheersen en monitoren.
Coccidiose-vaccinatie is een logische keuze om coccidiose op het vleeskuikenbedrijf te beheersen zonder dat de darmgezondheid door vaccinatie wordt benadeeld. Fijn voor uw kippen, maar aan het eind van de ronde ook voor uw portemonnee.