LNV-minister Staghouwer roept pluimveehouders die gebruik maken van bepaalde hoogspanningstechnieken ten behoeve van fijnstofreductie op deze uit te schakelen. De minister heeft namelijk het signaal gekregen dat deze technieken het risico op stalbranden vergroten.
Bij de hoogspanningstechnieken staat er een spanning van meer dan duizend volt op coronadraden. Dit kan vlambogen geven tussen de draad en het plafond. Door de hoge temperatuur die hierdoor ontstaat, in combinatie met opgehoopt stof op de draden bestaat de kans op brand.
Specifiek gaat het om twee technieken die zouden worden toegepast in innovatieprojecten van de laatste openstelling van de Svb-innovatiemodule en op de fijnstoflijst staan.:
- Positieve ionisatie door middel van ionisatie-units met ingebouwde coronadraden en collectoroppervlak (E7.17, BWL2020.05)
- Negatieve ionisatie door middel van coronadraden met veertig emitters per meter (prikkeldraad) (E7.16, BWL2020.04)
- Ionisatiesysteem met negatieve coronadraden (E7.2, BWL 2009.18.V2)).
133 stallen
De minister roept pluimveehouders die bovengenoemde technieken gebruiken deze uit voorzorg uit te zetten. Daarmee wordt volgens de minister het verhoogde risico op een stalbrand weggenomen. Het gaat om 133 hoogspanningstechnieken in bij 41 pluimveehouders. De technieken zijn in 2020 en 2021 gesubsidieerd vanuit de Sbv-investeringsmodule. Uitgezocht of er vervangende technieken beschikbaar zijn of dat de huidige technieken na aanpassing toch te gebruiken zijn.
Gedogen
Staghouwer heeft de Omgevingsdienst, die controleert op emissie-arme technieken, op de hoogte gesteld van zijn signaal aan de pluimveehouders. Hij gaat vragen de het uitzetten van de hoogspanningsdraden tijdelijk te gedogen. Met leveranciers, pluimveehouders en andere betrokkenen gaat de minister in gesprek over de consequenties van het uitschakelen van de techniek en wat de mogelijke oplossingen zijn. Daarbij zal ook naar de financiële gevolgen worden gekeken.
Tekst: Gerben Hofman