Het saldo van de vleeskuikens kwam in mei 15.400 euro hoger uit dan in mei vorig jaar. Het saldo van 29.600 euro ligt 8 procent boven het langjarig gemiddelde over 2012-2021. Deze forse stijging is het gevolg van opbrengsten die sterker zijn gestegen dan de voerprijzen. De resultaten zijn berekend voor een bedrijf met gemiddeld 100.000 reguliere vleeskuikens.
Opbrengsten stijgen sterker dan de voerkosten
De contractprijs van vleeskuikens is in mei fors gestegen en kwam maar liefst 44 procent hoger uit dan vorig jaar. Daardoor zijn de opbrengsten bijna 69.000 euro hoger dan in mei 2021. Eind 2020 daalde de contractprijs door de coronacrisis naar een dieptepunt van 73 eurocent per kg. Daarna is de prijs gestaag gestegen tot 100 eurocent per kg in februari dit jaar. Vanaf maart is onder invloed van de oorlog in Oekraïne de contractprijs verder gestegen naar 120 eurocent per kg in mei, het hoogste niveau sinds 1985.
Het aanbod van kuikenvlees is afgenomen terwijl de vraag naar kuikenvlees vrijwel onveranderd is gebleven. Wereldwijd staat het aanbod van kip ook onder druk en zijn de opbrengstprijzen hoog. Door de oorlog in Oekraïne wordt er minder kip uit die regio naar Nederland geëxporteerd. Vanuit Polen komt er eveneens weinig kuikenvlees binnen, mede als gevolg van de grotere binnenlandse vraag naar voedsel om in de behoeften van vluchtelingen uit Oekraïne te kunnen voorzien. Wereldwijd blijft de vraag naar kip groot door de toenemende vraag naar foodservice. Volgens de Rabobank kunnen daarvan vooral Brazilië, China en Turkije profiteren doordat zij een deel van de export overnemen van de EU en het door oorlog getroffen Oekraïne. Maar de sterk gestegen kosten van voer en energie zorgen ook daar voor grote uitdagingen.
De oplopende voerkosten werden vanaf januari overtroffen door de hogere opbrengsten. De voerkosten lagen in mei ruim 50.000 euro, ofwel 48 procent, hoger dan dezelfde maand vorig jaar. Vanaf oktober zijn de prijzen van veevoergrondstoffen gestegen, met als gevolg een flinke prijsstijging van het vleeskuikenvoer die tot op heden voortduurt. De oorlog in Oekraïne heeft de prijzen op de veevoermarkt naar ongekende hoogten gebracht omdat dat land ook een grote exporteur van granen is.
Voortschrijdend jaarsaldo kruipt richting langjarige gemiddelde
In juli vorig jaar werd het dieptepunt bereikt van het voortschrijdend jaarsaldo. Dankzij de hogere saldi sindsdien is het voortschrijdend saldo gestegen naar ruim 248.000 euro in mei. Dat ligt 75.000 euro onder het langjarig gemiddeld voortschrijdend jaarsaldo. In mei lag het voortschrijdend jaarsaldo 0,75 euro onder het langjarig gemiddelde van 3,23 euro per vleeskuiken per jaar.
Bron: Agrimatie