In november 2021 nam de minister van LNV het initiatief om de Stuurgroep Eendagshaantjes samen te stellen, met als opdracht om tot een advies te komen over de invoering van een verbod op het doden van eendagshaantjes.
Stuurgroep
In de Stuurgroep zijn COBK, Anevei, LTO/NOP, NVP en de Dierenbescherming vertegenwoordigd, onder voorzitterschap van het ministerie van LNV. In oktober dit jaar bracht de Stuurgroep haar advies uit aan de minister, over hoe het uitfaseren van het doden van eendagshaantjes op een verstandige wijze aangepakt kan worden. De minister heeft het advies overgenomen.
Verbod op het doden van eendagshaantjes
Er is al geruime tijd aandacht voor het doden van eendagshaantjes. In juni 2021 werden in de Tweede Kamer een tweetal moties hierover aangenomen, die de minister vragen te onderzoeken hoe en op welke termijn een verbod kan worden ingevoerd – op een wijze die goed is voor dier, boer en consument. Duitsland heeft per 1 januari 2022 een verbod ingesteld met beperkte derogatie mogelijkheden. Ook Frankrijk heeft aangekondigd een gedeeltelijk verbod in te stellen op het doden van eendagshaantjes per 1 januari 2023.
Advies Stuurgroep
De Stuurgroep heeft zich in haar advies aan de minister gebaseerd op het rapport ‘Scenario’s bij het vraagstuk het doden van eendagshaantjes bij legrassen’, dat zij door een werkgroep onder leiding van Jan Workamp en Thea van Niekerk heeft laten opstellen. Het rapport maakt duidelijk dat het verbod op het doden van eendagshaantjes een complex onderwerp is, met veel invalshoeken en diverse ongewenste neveneffecten.
De sector gaat de komende jaren aan de slag met een plan van aanpak om het aantal gedode eendags-haantjes te laten dalen, met als meest gewenst eindsituatie het stoppen met het doden van eendagshaantjes. LNV zal in overleg met de Stuurgroep een doelstelling voor 2026 vaststellen voor de daling van het aantal gedode eendagshaantjes. COBK, Anevei, LTO/NOP en NVP zien in geslachtsbepaling op dag nul, dus voor inleg in de broedmachine, de ideale oplossing. Daarmee kan namelijk het doden van embryo’s of kuikens voorkomen worden.
Vervolgstappen
Samen met andere stakeholders zal de sector meerdere oplossingsrichtingen uitwerken. Daarvoor geldt dat bijkomende extra kosten van deze oplossingen door de consument betaald dienen te worden. Het is niet acceptabel dat deze kosten op het bordje van de pluimveehouder terecht komen. Wanneer consumenten niet bereid zijn een hogere prijs te betalen is een verbod niet duurzaam en heeft het grote consequenties voor de Nederlandse sector. Het is daarom van belang dat afspraken in Europees verband worden gemaakt.
In 2026 wordt geëvalueerd hoe de afname in het percentage gedode eendagshaantjes verloopt. Als de beoogde afname niet wordt gehaald, bekijkt de minister hoe hij in 2028 een algeheel verbod gaat invoeren, op een wijze die past bij de motie die door de Tweede Kamer in juni 2021 is aangenomen. Tenzij uit de tussentijdse evaluatie blijkt dat ondanks voldoende inspanning het gestelde doel toch geen haalbare termijn is.
Bron: LTO Nederland