De samenhang tussen dierwelzijn en het slachtproces. Het is een belangrijke factor, die vakdocent Jan Snijders van SVO zijn studenten en cursisten meegeeft. Het is in het belang van de sector dat dierwelzijn en kwaliteit verder gaat dan de schoolmuren, maar ook verder dan de erfpalen van bijvoorbeeld een vleeskuikenbedrijf.
SVO is opleider voor medewerkers in de foodsector, onder andere voor slachterijen en poelierbedrijven. Snijders is senior Animal- en Poultry Welfare Officer en ziet zijn werk als een belangrijk verlengstuk van de pluimveehouderij. “Wij leiden de mensen op die Post Mortem keuringen aan de slachtlijn uitvoeren. Deze bandkeurders doen onder verantwoording van de NVWA de PM-keuringen”, legt hij uit. Meer specifiek leiden Snijders en zijn collega’s de mensen op die werkzaamheden moeten uitvoeren, die vallen onder de slachtverordening (EU)1099/2009. Hierin staan de regels die gelden voor bescherming van dieren bij het doden. “De verordening is van toepassing op levende slachtdieren. Van runderen tot aan vleeskuikens, maar ook bijvoorbeeld vleeseenden, leghennen en ouderdieren. De cursussen verzorgen wij in verschillende talen.” Steeds aandacht. Helemaal met de groeiende vraag van consumenten rond dierwelzijn, maar ook met het oog op vleeskwaliteit. “De huidige ontwikkeling is ook dat het personeel een leven lang aan het leren is.”
De trend is dat de consument steeds kritischer wordt. Ook al voor de Europese slachtverordening, die in 2013 werd bekrachtigd, werden de eisen voor de afnemers steeds strenger. “Dit wordt aangewakkerd door antropomorfisme, waarmee de burger zijn emoties en gevoelens op dieren projecteert.” Ook in de sector groeit de aandacht daardoor want een ieder weet: niemand keurt misstanden goed. “In de slachtverordening staat dat alle medewerkers die op het slachthuis werken met levende dieren in het bezit moeten zijn van een dierwelzijnscertificaat. Ook bijvoorbeeld de IKB-PSB-gecertificeerde pluimservicebedrijven hebben een certificaat ‘verantwoord vangen en laden van pluimvee’. Uitdaging daarbij is wel dat de communicatie lastig is. Arbeidskrachten komen vooral uit het buitenland. Bovendien hebben ze soms een ander beeld bij dierwelzijn. Daarom kunnen de arbeidskrachten bij ons ook Nederlands leren.”
De pluimveehouder maakt de kwaliteit van het vlees. Alle stappen daarna, tot en met het verbloeden aan de slachtlijn hebben effect op de vleeskwaliteit. De optimaliteit van deze handelingen werkt positief op de kwaliteit van het eindproduct. Snijders ziet het daarom als een voordeel dat de pluimveehouder betrokken blijft bij het hele proces. “Een goede manager is zich bewust van wat er met de dieren voor, tijdens en na de ronde gebeurt.”
“Het vangen van pluimvee is belangrijk werk, want correct vangen levert een bijdrage aan de kwaliteit. Feitelijk is het bijvoorbeeld zo dat als de consument zondagmiddag de barbecue aansteekt, deze mensen alweer in het busje zitten voor de eerste klus. Ik heb veel respect gekregen voor deze gepassioneerde medewerkers.” Ook vangbedrijven zijn dus een belangrijke schakel in de keten. “Het ene koppel is het andere niet, daarom kan het zijn dat pluimvee op een bepaald moment gevoeliger is voor letsel. We functioneren in de keten niet als losse schakeltjes. We moeten het met z’n allen doen.”
Snijders ziet daarbij positieve ontwikkelingen. Hij ziet veel in het transparanter maken van de hele keten. Dat betekent ook dat de relatie tussen de verschillende schakeltjes in de ketting steeds steviger worden.
Jan Snijders heeft ruime ervaring in de vleessector. Hij heeft de gehele vakopleiding doorlopen en is keurmeester geweest bij de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV). Sinds vijftien jaar is hij werkzaam in het onderwijs. Aan de University of Bristol’s Veterinary School heeft hij een opleiding gehad tot senior Animal- en Poultry Welfare Officer, waardoor hij nu met anderen zijn kennis en kunde deelt. “Daarbij verrijk ik mijn eigen kennis ook. Ik probeer mensen op te leiden en trotser te maken op hun werk. Van nieuwkomer tot volwaardig vakman. Van laden tot de toonbank.” SVO-vakopleiding Food is de landelijke opleider in de foodsector. Het hoofdkantoor is gevestigd in Houten. Het verzorgt opleidingen en trainingen op haar eigen verschillende locaties door heel Nederland en op de bedrijven zelf.
Tekst en beeld: Martin de Vries
Dit is een artikel uit de Pluimveekrant, wil je deze thuis ontvangen? Klik hier