Gezondere dieren, minder antibiotica, hogere productie en gelukkiger veehouders. Dat zijn kort gezegd de doelen van HyCare. Het concept van MS Schippers heeft zich in diverse diersectoren al bewezen. Zo’n drie maanden geleden maakte Hycare haar opwachting in de legpluimveehouderij. “Het is nog te vroeg om te zeggen dat het een succes is. Maar de onderdelen waar het concept uit bestaat hebben zich individueel al ruimschoots bewezen. Samen vormen ze helemaal een sterk geheel”, vertelt HyCare-coach Stefan Verhoeven enthousiast.
Inmiddels zijn er drie legpluimveehouders die volgens de HyCare-methode werken. Op korte termijn komen er nog twee bij. In de varkenshouderij, melkveehouderij en bij vleeskuikens heeft Hycare bewezen effectief te zijn. Belangrijke pijlers onder Hycare zijn een optimale hygiëne en gezonde dieren. “Als het gaat om hygiëne, denk dan aan goede biosecurity en voorkomen van kruisbesmetting. Zeker in de legsector, met lang levende dieren en regelmatig meer leeftijden op hetzelfde bedrijf, is dat laatste belangrijk. Met HyCare zetten we de puntjes op de i. Belangrijk is bijvoorbeeld dat elke stal zijn eigen kleding, schoeisel en gereedschap heeft. Met kleuren wordt dit aangegeven, zodat je je niet snel kunt vergissen. Het zijn maatregelen die weinig kosten, maar veel kunnen opleveren qua werkgemak en werkgeluk”, vertelt Verhoeven, die als HyCare-coach pluimveehouders begeleidt.
Dieren ondersteunen
Hoogproductieve dieren kunnen vaak extra ondersteuning gebruiken. Binnen HyCare gebeurt dit via het drinkwater. Allereerst door te zorgen dat het drinkwater van optimale kwaliteit is. Waar nodig worden onder andere zuren, vitamines of mineralen toegediend om de gezondheid te ondersteunen. “Zo werken pluimveehouders aan sterkere dieren, met minder uitval en minder slijtage. De tendens is hennen langer te houden, dus een langdurig gezonde hen is nog belangrijker geworden. Tot zeventig weken is het makkelijker een hen gezond te houden dan tot negentig weken”, aldus Verhoeven. “Met HyCare kun je ze net een stapje verder helpen.”
Vast bedrag per hen per maand
Legpluimveehouders betalen voor deelname aan het concept 2,7 cent per hen per maand. Hier krijgt de pluimveehouder veel voor terug. Denk aan schoon drinkwater, de drinkwateradditieven, inclusief geschikte pompen, en begeleiding door een HyCare-coach zijn zaken die bij deze prijs inbegrepen zijn. En uiteindelijk blijft er onderaan de streep meer over. “We hebben gekozen voor één tarief. Daarbij gaan we wel uit van een bepaald basisniveau. Maar de gemiddelde pluimveehouder voldoet daar wel aan, het kan zijn dat er buiten dit tarief nog zaken vooraf aangeschaft moeten worden, zoals bedrijfskleding”, aldus Verhoeven. In een 0-meting bepalen pluimveehouder en HyCare-coach gezamenlijk wat er gebeuren moet. “We kijken waar de pluimveehouder naartoe wil en wat daarvoor nodig is.”
Samen een sterk geheel
Verhoeven heeft, net als de deelnemende pluimveehouders, veel vertrouwen in het HyCare-concept in de legsector. “HyCare heeft zich in andere diersectoren al ruimschoots bewezen. Bij legpluimvee hebben de onderdelen waar HyCare uit bestaat zich al individueel bewezen. Legpluimveehouders zien een plus op de eerste soort eieren, minder uitval en minder slechte dieren op het eind. Met de coaching erbij bieden we een sterk geheel. Deelnemende pluimveehouders zijn vol enthousiasme bezig. Het ziet er allemaal goed uit. Over een week of veertig kunnen we echt zeggen wat het opbrengt.”
Tekst: Gerben Hofman
Dit is een artikel uit de Pluimveekrant, wil je deze thuis ontvangen? Klik hier