Volgens econoom Pluimveehouderij Peter van Horne bevindt de Nederlandse pluimveehouderij zich in een ‘perfect storm’. De markt is goed, de prijzen van energie en voer zijn hoog, vogelgriep heeft invloed en de tijdelijke EU-regeling voor heffingsvrije handel van kip bevordert de invoer uit Oekraine.
Er gebeurt dus van alles, maar desondanks halen pluimveehouders in 2022 goede inkomens. “De prijzen voor kippen en eieren zijn sinds 1984 niet zo hoog geweest”, vertelt Van Horne bij de presentatie van de inkomensraming 2022 op maandag 19 december.
Inkomen leghennenhouders
Voor leghennenhouders steeg het gemiddelde inkomen in 2022 met twee derde. De opbrengsten stegen harder dan de kosten. Wat opvalt bij de leghennen is dat tussen de twintig procent bedrijven met de laagste en de twintig procent bedrijven met de hoogste inkomens 300.000 euro inkomensverschil zit. “Het maakt uit of je wel of niet ruimingen of beperkingen door vogelgriep te maken hebt gehad, welk contract je hebt en of je wel of niet voor de export produceert”, legt de pluimvee-econoom uit.
Inkomen vleeskuikenhouders
Voor de vleeskuikenhouders daalden de inkomsten. Dit komt door de sterk gestegen prijzen van voer en energie. De vleeskuikenprijzen lagen hoger dan in 2021, maar coronasteun viel grotendeels weg, wat invloed had op de inkomsten. Voor komende jaren zal in de vleeskuikenhouderij een tweedeling zijn tussen vleeskuikenhouders die produceren volgens het Beter Leven 1 Ster concept en houders die voor de vrije markt produceren. Eerstgenoemde groep heeft, ongeacht de marktsituatie, een gegarandeerd inkomen.
Voor de pluimveesector is vogelgriep op de middellange termijn het grootste probleem. Dit heeft de sector al veel geld gekost. Biosecurity is het enige wapen tegen vogelgriep op dit moment. De weg naar vaccinatie is nog lang. De stikstofproblematiek is in de pluimveehouderij niet zo’n item en voor opkoopregelingen is weinig animo nu de prijzen goed zijn.
Tekst: Gerben Hofman