Op 30 maart jongstleden heeft de Deskundigengroep Dierziekten de vogelgriepsituatie in Nederland bekeken. De deskundigen hebben een risico-inschatting gemaakt van de kans op besmettingen van een pluimveebedrijf in de huidige situatie. Zij zien geen aanleiding de risico-inschatting voor vogelgriep naar beneden bij te stellen ten opzichte van januari dit jaar.
Bij wilde vogels in het gehele land worden nog geregeld besmettingen gevonden, vooral bij kokmeeuwen. De komende weken komen er veel vogels naar Nederland die onder andere in de broedkolonies van de kokmeeuwen zullen gaan broeden. Kokmeeuwen broeden vooral in de waterrijke gebieden in de kustprovincies, maar trekken vervolgens het gehele land in en komen ook dicht bij pluimveebedrijven voor.
Onzekerheid door onbekendheid met genetische variant vogelgriep
De deskundigen schatten het risico dat in ons land in de komende weken een pluimveebedrijf wordt besmet nog steeds hoog in. Daarbij wordt de onzekerheid van dit risico nu groter geacht dan op 12 januari jongstleden, toen de deskundigengroep ook een advies uitbracht. De onzekerheid wordt vergroot door het feit dat er onvoldoende bekend is over de eigenschappen van de genetische variant van het H5N1-virus die momenteel tot besmettingen leidt onder kokmeeuwen en de mogelijke invloed hiervan op de verspreiding naar overige wilde vogelsoorten en gehouden pluimvee.
Ophokplicht in verband met vogelgriep blijft gehandhaafd
Naar aanleiding van de risicobeoordeling van de deskundigen zal minister Adema van LNV vooralsnog de ophokplicht voor gehouden vogels in heel Nederland handhaven. Op korte termijn vraagt hij de deskundigen om de situatie opnieuw te beoordelen. Mogelijk is dan meer bekend over de gevoeligheid voor de genetische variant van het H5N1-virus van de vogels die gaan broeden in de broedkolonies van de kokmeeuwen en welke invloed dit heeft op de vogelgriep situatie in Nederland.
De Deskundigengroep Dierziekten
De Deskundigengroep Dierziekten is een belangrijk adviesorgaan voor de minister van LNV als het gaat om de preventie en bestrijding van dierziekten. De groep bestaat uit epidimiologen, virologen en dierenartsen.
Tekst: Gerben Hofman