Vleeskuikenhouder Robert Nijkamp uit Raalte is een warm pleitbezorger van het uitwisselen van data binnen de keten via de blockchain-technologie. Doel van de data-uitwisseling: de traceerbaarheid verbeteren en de verschillende schakels binnen de keten helpen om efficiënter te produceren. Binnen Farmersnet verkent de vleeskuikenhouder de mogelijkheden hiervoor. Inmiddels is een ‘proof of concept’ gereed waarin binnen de vleeskuikenketen tussen schakels data worden gedeeld in plaats van dat ze alleen door vleeskuikenhouders worden ingestuurd.
In de vleeskuikenketen, maar ook in andere sectoren, zoals de varkenshouderij, zijn heel veel data voorhanden waar volgens Nijkamp op het moment veel te weinig mee gebeurt. Voercomputers, klimaatsystemen, weegschalen en diverse apps zijn een bron van data op het vleeskuikenbedrijf zelf. Nijkamp is betrokken bij Farmersnet, een netwerk van pluimveehouders en varkenshouders die samen werken aan het beter benutten van data op het erf en binnen de keten. Samen met een softwareleverancier hebben zij een eerste testversie ontwikkeld van een dashboard waarop verschillende data uit een ronde samenkomen. Denk hierbij aan voeropname, wateropname en strooiselkwaliteit.
Gegevens in blokken opgeslagen
Ook in andere schakels in de keten, zoals de broederij en het slachthuis, worden veel gegevens gegenereerd. Gegevens waarmee ook de pluimveehouder zijn voordeel kan doen. Door data te combineren en inzichtelijk te maken valt er voor de hele sector voordeel te halen, is de mening van de vleeskuikenhouder. De kunst is om data voor elkaar beschikbaar te maken voor elkaar. Dit is mogelijk via een blockchain. Dit is een database die is opgebouwd uit blokken, die als een ketting aan elkaar verbonden zijn. Elk blok bevat informatie over een specifieke gebeurtenis binnen de keten. Binnen Farmersnet is een proof of concept opgezet met data-integratie over salmonella-gegevens via een blockchain. Deze blockchain is inmiddels als pilot werkend met gegevens van het vleeskuikenbedrijf van Nijkamp. De blockchain is toegankelijk voor de ketenpartijen die een rol hebben bij een koppel kuikens. Op dit moment zijn broederij en slachterij nog niet verbonden aan de blockchain, maar Nijkamp hoopt binnenkort met hen in gesprek te gaan om de volgende stappen te kunnen zetten.
Inzichtelijk voor alle schakels in de keten
In een presentatie op een internationaal blockchain-event in Heerlen presenteerde Nijkamp de pilot van Farmersnet. De blockchain is opgebouwd uit acht blokken: vermeerderaar, broederij, vleeskuikenhouder, laboratorium, slachthuis, vleesverwerker, retailer en consument. Bij de opzet van een nieuw koppel zet de broederij de eerste stap. Zij laat de vleeskuikenhouder weten dat er op een bepaalde datum een bepaalde hoeveelheid kuikens wordt geleverd en maakt het koppel aan in de blockchain. Na levering van de kuikens krijgt de pluimveehouder de afleverbon met relevante data, zoals stalnummer, aantal kuiken, ras en het ID-nummer van de broederij. Deze data worden eveneens in de blockchain ingevoerd. Tijdens de ronde wordt het koppel drie keer bemonsterd op salmonella. Het laboratorium zendt de resultaten van de onderzoeken naar de pluimveehouder. De resultaten worden tevens in de blockchain geplaatst. Zo is de salmonellastatus goed traceerbaar voor elke schakel in de keten. Op het moment dat de kuikens geslacht zijn, krijgt de vleeskuikenhouder van de slachterij de slachtgegevens. Deze worden ook in de blockchain gezet. Zo zijn relevante data over salmonella voor elke betrokkene binnen de keten inzichtelijk.
Nijkamp onderstreept dat het blockchain-initiatief vooralsnog als een verkenning van de mogelijkheden door hemzelf moet worden gezien en vooral niet van ‘zo moet het’. “Het is één stap in de vele die moeten worden gezet om een data-uitwisseling te verkrijgen waarvan elke schakel in de keten profijt heeft.”
De blockchain-ontwikkelingen vormen een onderdeel van een compleet dashboard met datakluis waarin alles van een bedrijf overzichtelijk bij elkaar komt. Zodra hier meer over te melden is en te laten zien, komen we daar in de Pluimveekrant zeker op terug.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Martin de Vries en Gerben Hofman