In juli 2023 lag de consumentenprijsindex van pluimveevlees met 146 punten (2015=100) ruim een punt hoger dan in mei. De prijzen af slachterij op de binnenlandse markt zijn in de maanden mei tot juli ook gedaald. Deze producentenprijsindex stond in juli op 148 punten, bijna 5 punten lager dan in mei. De index van prijzen af boerderij, die geldt voor reguliere, snelgroeiende vleeskuikens, is met 4 procent gedaald van 138 naar 133 punten.
Prijsontwikkeling pluimveevlees
De consumentenprijsindex (CPI) van pluimveevlees stond in juli 2023 op 146 punten (2015=100), ruim een punt hoger dan in mei. De prijzen in de aanvoerketen zijn enkele procenten gedaald. De prijsindex van de producten af slachterij binnenland (PPI) is drie procent gedaald, naar 148 punten.
Ook de producentenprijs buitenland (niet in de figuur) daalde iets, van 142 naar 140 punten. De index van de af-boerderijprijzen is de maanden mei-juli gedaald van 138 naar 133 punten. De af-boerderijprijzen hebben betrekking op de snelgroeiende vleeskuikens die worden gehouden voor de foodservicemarkt en voor de export (vooral naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk). Het vlees van de langzamer groeiende kuikens wordt verkocht in de Nederlandse supermarkten. Hierbij gaat het om supermarktconcepten en in toenemende mate Beter Leven 1 ster vleeskuikens, die ongeveer de helft van het totaal uitmaken. Een index van de boerderijprijzen van deze langzamer groeiende vleeskuikens is niet beschikbaar.
Opbrengstprijzen zijn meestal kostendekkend
De voerprijs is in de maanden mei tot juli opnieuw enkele euro’s per 100 kg gedaald (een daling van 5 tot 10 procent). De voerkosten maken 60 tot 70 procent uit van de totale kosten en zijn dus zeer bepalend voor de bedrijfsresultaten. De huidige opbrengstprijzen zullen voor de meeste vleeskuikenbedrijven ruim kostendekkend zijn.
Bron: Agrimatie