Als pluimveehouder krijg je te maken met veel keuzes die grote invloed hebben op je resultaat. Hiervoor is het belangrijk over de juiste gegevens te beschikken en belangen af te wegen. Hoe leg je hierover een ei, oftwel: hoe maak je een besluit binnen alle keuzemogelijkheden? Met de checklist van Agrifirm krijg je tips die je helpen bij keuzes voor een optimale aanhoudingsduur.
Checklist voor een optimale aanhoudingsduur:
Een langere levensduur van je hennen is een bijdrage aan duurzame bedrijfsvoering. Bij elke dag langer aanhouden kan je saldo stijgen met 1 tot 2 cent per hen. Het aflevermoment van een koppel leghennen is aangebroken als het rendabeler geworden is om een nieuw koppel hennen op te zetten. Maar hoe kom je tot de juiste inschatting voor jouw situatie en jouw koppel? Dit besluit neem je in drie keer:
- Check je koppelplanning. In je koppelplanning over de jaren heen, ga je uit van een aanhoudingsduur die past bij: huisvestingssysteem, merk kip en hoe je de eieren hebt afgezet. Maak op basis hiervan een ruwe schatting. Deze is dus gebaseerd op het verleden.
- Bepaal de aanhoudingsduur van je huidige koppel. Ongeveer een half jaar voor het nieuwe koppel maak je een voorspelling en bestel je de nieuwe hennen bij de broederij of opfokorganisatie, of je zet je eigen opfok op. Hiermee bepaal je dus de maximale aanhoudingsduur van je huidige koppel, op basis van de toekomst.
- Check kort voor het aflevermoment de resultaten, kosten en opbrengsten. Bepaald op basis hiervan jouw definitieve beslissing voor de afleverdatum. Je kunt nu nog maar beperkt schuiven met het aflevermoment. Dit is de keus die je maakt op basis van het heden.
Bij elke dag langer aanhouden kan je saldo stijgen met 1 tot 2 cent per hen.
Tips voor een maximale aanhoudingsduur
Stel jezelf een doel. Veel pluimveehouders zetten in op optimale productie met behoud van schaalkwaliteit. Bepaal op basis hiervan jouw bedrijfsstrategie. 5 tips:
- Waak voor je eigen belangen en rendement. De broederij, de afnemer van de eieren, en ook de slachterij moeten je besluit inpassen in hun planning en hun belangen.
- Maak een gefundeerde afweging. Voorspelling van technische resultaten, prijzen en beschikbaarheid van hennen maken dat je keuze onzeker is. Een gefundeerde afweging kan je helpen dit zo goed mogelijk te doen.
- Houd ontwikkelingen en trends in de gaten. De ontwikkeling in genetica van de leghen, gezondheidszorg en voeding hebben een langere levensduur tot gevolg. Steeds meer koppels halen 500 eieren in 100 weken.
- Houd rekening met jouw situatie. Huisvestingssysteem, het merk kip en stal en management bepalen mede hoe de berekening voor de maximale aanhoudingsduur uitvalt. Biologische leghennen en hennen met uitloop worden meestal korter aangehouden, ook vanwege verkoop van eieren per stuk voor een hogere opbrengst dan aflevering naar de eierverwerkende industrie.
- Kies voor de juiste voeding, gezondheid en klimaat. Dit zijn bepalende factoren voor de eischaalkwaliteit. Hoe langer eieren goed blijven, hoe hoger je opbrengstprijzen. Een uitgebalanceerde strategie in voeding, gezondheid en klimaat kan hier veel verschil in maken.
Veel succes bij het bepalen van de volgende aanhoudingsduur van jouw koppels! Heb je vragen over de checklist of tips, of wil je hulp bij het verleggen van de finishlijn? Neem dan contact op met Agrifirm.
Bron: Agrifirm