Steeds meer mensen maken de overstap naar een plantaardig dieet. Kippenvlees blijkt echter veel belangrijke voedingsstoffen te bevatten die onmisbaar zijn voor het menselijk lichaam. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR).
“Ik denk dat steeds meer mensen eigenlijk niet goed weten waar hun voedsel vandaan komt”, vertelt Ellen Kampman, voedingswetenschapper en hoogleraar Voeding en Ziekten aan de WUR. “Dit geldt zeker voor kinderen. Op school krijgen zij onvoldoende te horen waar het vlees op hun bord is geproduceerd.” De hoogleraar geeft aan dat dit wel steeds beter wordt. Consumenten worden via concepten als korte ketens en boerderijwinkels geïnformeerd over de weg die hun voedsel heeft afgelegd.
Meer en meer consumenten kiezen ervoor om geen of minder vlees te eten. Volgens Kampman is het een goede keuze om minder rood vlees te eten, dit is vlees dat een rode kleur heeft bij aankoop in de winkel. De afgelopen vijftig jaar is de vleesconsumptie en Nederland verdubbeld en nog steeds geeft de hoogleraar aan dat er te veel rood vlees wordt genuttigd.
Kippenvlees bevat belangrijke voedingsstoffen
Dit geldt echter niet voor het eten van kippenvlees, volgens de hoogleraar. “Vlees is een belangrijke bron aan bepaalde vitamines, die in plantaardige producten niet of nauwelijks voorkomen”, laat Kampman weten. “Bij veganisten, mensen die geen vlees en zuivel eten, wordt daarom ook een verhoogde kans op vitamine B12-tekort gezien.”
Ook bevat (kippen)vlees dierlijke eiwitten die mensen nodig hebben in de aanmaak van spieren. Eiwitten zijn belangrijk om voldoende spiermassa aan te kunnen maken en spierkracht te behouden. “Dit geldt met name voor ouderen of mensen die ziek zijn. Dan is er namelijk vaak sprake van spierverlies.”
Of plantaardige eiwitten dezelfde functie kunnen vervullen in de aanmaak van spieren is op dit moment nog onbekend. De hoogleraar geeft aan dat hier onderzoeken naar lopen. “Wel kan ik benoemen dat plantaardige eiwitten hele andere soorten eiwitten zijn met andere aminozuren. Dierlijke aminozuren hebben we zeker nodig in de juiste hoeveelheden. Dus daarom denk ik dat we voorzichtig moeten zijn met de samenstelling van een plantaardig dieet, dat moeten we goed doen om geen tekorten op te lopen.”
Tekst: Kim Sjoers
Bron: Kip in Nederland