De pluimveesector wordt geconfronteerd met een aantal uitdagingen, waaronder vogelgriep. Met dit in gedachten wilt AVINED nogmaals het belang van een douche onderstrepen.
De douche vergroot de bioveiligheid, dat wil zeggen het pakket aan preventieve maatregelen dat erop gericht is het risico op de introductie en verspreiding van schadelijke organismen te minimaliseren. De douche is onderdeel van het complete pakket aan hygiënemaatregelen. Douchen vóór binnenkomst is van bijzonder belang voor de veiligheid van het betreffende pluimveebedrijf, terwijl douchen bij vertrek van groot belang is voor de pluimveesector als collectief.
Doorloopdouche verplicht
Vanaf 1 juli 2028 is het verplicht om een doorloopdouche te hebben die voldoet aan de regels van IKB Kip. Indien u als pluimveehouder een douche op het terrein heeft die niet voldoet aan het doorloopprincipe, geldt er een overgangsperiode tot 1 juli 2028. Meestal betreft dit een normale douche met één ingang (dezelfde kant in als uit) . Omdat een douche met één ingang slechts één deur heeft, is er geen fysieke scheiding tussen de onreine en schone zones. Hierdoor overlappen looproutes elkaar en bestaat er risico op kruisbesmetting.
Bron: AVINED