De veelbesproken Groningse snack, de eierbal, staat op het punt een transformatie te ondergaan. Dankzij een subsidie van 45.000 euro van de provincie Groningen, is worstenbedrijf Uildriks in Hoogezand hard aan het werk om de productie van de eierbal te automatiseren. Deze ontwikkeling belooft niet alleen de productie op te schalen maar opent ook nieuwe deuren voor pluimveehouders en de pluimvee-industrie.
De eierbal, lokaal bekend als ‘Grunneger aaierbaal’, is een delicatesse bestaande uit een hardgekookt ei omhuld door ragout, bedekt met paneermeel, om vervolgens de frituurpan in te gaan. Ondanks zijn status als immaterieel cultureel erfgoed sinds 2017, bleef de eierbalproductie een handmatig en arbeidsintensief proces.
Productie van eierballen
Worstenbedrijf Uildriks is nu met steun van de provincie bezig met de ontwikkeling van een machine die de productie van eierballen kan standaardiseren. Dit biedt niet alleen een kans om deze traditionele snack buiten de provinciegrenzen te verkopen, maar verhoogt ook de vraag naar kwaliteitseieren, een directe winst voor pluimveehouders.
Eigenaar Jan Peter van der Zee van Uildriks benadrukt de uitdagingen van het huidige productieproces, van de variabiliteit in eivormen tot de noodzaak van handwerk voor het centreren van het ei. De nieuwe ‘eierballijn’ zal binnen enkele maanden operationeel zijn en belooft een aanzienlijke productiecapaciteit, hoewel de exacte aantallen nog in de testfase zijn.
De houdbaarheid
Deze innovatie komt ook met een oplossing voor een belangrijke beperking van de eierbal: de houdbaarheid. Traditioneel is de eierbal een verse snack, met beperkte mogelijkheden voor opslag of transport. Uildriks heeft echter een verpakkingsmethode ontwikkeld die de houdbaarheid verlengt zonder de kwaliteit aan te tasten, waardoor deze geliefde snack toegankelijker wordt voor liefhebbers ver buiten Groningen.
Een vooruitgang voor de pluimveehouderij
Met de potentiële groei in de productie en distributie van eierballen, kunnen pluimveehouders een stijgende vraag naar hun producten verwachten. Dit project, ondersteund door de visie en financiering van de provincie Groningen, is een mooi voorbeeld van hoe innovatie in de voedselproductie lokale tradities kan versterken en tegelijkertijd nieuwe marktkansen kan creëren.
Bron: NOS