Op dit moment ligt er een gat tussen de juridische werkelijkheid en de praktijk in de stal. Dat maakt het moeilijk om te investeren. Waar doe je goed aan als veehouder? Op het kennisevent ‘Emissiereductie met toekomst’, georganiseerd door het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij (PEV) werden mogelijkheden gedeeld om emissie van fijnstof te beperken.
“We moeten afstappen van het vaststaande doel van vijftig procent emissiereductie op fijnstof”, vindt Jan Workamp van het PEV. “Dit remt juist af, terwijl er al heel veel mogelijk is om emissie in kleinere hoeveelhedenaan te pakken. Dan zet je alvast de eerste stappen.”
Hilko Ellen van Wageningen Livestock Research (WLR) deed onderzoek naar de fijnstofreducerende werking van producten die gebruik maken van ionisatie. Ionisatie zorgt ervoor dat stofmoleculen binden met watermoleculen. De stofdeeltjes worden dan groter en zwaarder. Hierdoor vallen ze op de grond, waardoor de hoeveelheid fijnstof in de lucht afneemt. De metingen werden uitgevoerd in stallen met leghennen en vleeskuikens. Een lichtverstrooier detecteerde fijnstofdeeltjes in de lucht. Als kleine deeltjes voorbij komen, geeft dit een ruis in het beeld. De camera kent de deeltjesgrootte van fijnstof en zet dit om naar data.
Het onderzoek richtte zich op HD-ionisatie van FreshLight, DUSTion van Serutech-Agri, PMX van StaticAir en ASPRA Agro van Smits Agro. Uit de resultaten bleek dat DUSTion zorgde voor een afname van 62 procent in de emissie van fijnstof. Na statistische berekeningen kwam dit uit op 52 procent. HD-ionisatie gaf ook goede resultaten van 31 procent. PMX reduceerde de emissie met zestien procent. De resultaten van ASPRA Agro zijn nog niet uitgewerkt.
Een tweede pilot beoordeelde deze technieken opnieuw. Hieruit kwam dat de resultaten sterk kunnen wisselen, dit is sterk afhankelijk van de activiteit van de kippen. Een actief koppel zorgt namelijk voor meer stofvorming.
Reduceren we zo emissie voldoende?
Pluimveehouders dienen de emissie van fijnstof met vijftig procent te reduceren. “Dit is zeker haalbaar”, meent Ellen. “Vanuit de techniek gezien zijn er veel mogelijkheden. Je kunt meerdere technieken combineren om zo de vijftig procent te halen. Oplossingen dienen zowel technisch, juridisch, economisch als maatschappelijk haalbaar te zijn. Vanuit mijn vakgebied zie ik zeker mogelijkheden voor deze systemen.”
“Sinds een jaar is er weer licht aan het einde van de emissietunnel”, vult Workamp aan. “Er is weer wat meer mogelijk op het gebied van vergunningen. De eerste bedrijven nemen al deel aan de doelvoorschriftvergunning. Het balletje is gaan rollen. Dit zal een sneeuwbaleffect gaan geven, daar ben ik van overtuigd.” Dit proces is echter niet in één dag afgerond. Deze verschillende oplossingen geven boeren wél de mogelijkheid om emissiereductie aan te pakken. Daar waren de verschillende sprekers op dit kennisevent het over eens.
Tekst en beeld: Kim Sjoers