De Wereldorganisatie voor Diergezondheid (WOAH) heeft de Belgische zelfverklaring van de ziektevrije status voor vogelgriep bij pluimvee goedgekeurd. Door herstel van de ziektevrije status is het mogelijk dat handelsembargo’s door andere landen worden opgeheven en dat de export van pluimvee en pluimveeproducten wordt hersteld.
De afgelopen weken is het aantal besmettingen met vogelgriep bij wilde vogels in België en hun buurlanden laag gebleven. In België dateert de laatste uitbraak van vogelgriep bij pluimvee van 29 december 2023. Hierdoor kwam België in aanmerking om de ziektevrije status bij de WOAH terug te krijgen. De WOAH erkent nu dat het land vrij is van hoogpathogene vogelgriep bij pluimvee.
In 2023 werden bij pluimveebedrijven 8 haarden van hoogpathogene vogelgriep vastgesteld. Daarnaast werd het virus ook vastgesteld bij 11 particuliere houders. Hoewel dit een aanzienlijke daling is tegenover het jaar 2022 blijft waakzaamheid nodig.
Beschermende maatregelen vogelgriep in België
Op dit moment geldt voor iedere professionele houder in België de verplichting om de dieren binnen of afgeschermd te houden en binnen of onder netten te voederen en te drenken. Op die manier worden besmette wilde vogels minder gelokt naar de ren. Het FAVV raadt ook alle hobbyhouders van kippen en vogels sterk aan om preventief een net te spannen over de ren en dat het hele jaar rond. Tenslotte moeten houders onmiddellijk hun dierenarts contacteren wanneer ze een verhoogde sterfte bij hun dieren opmerken, of bij elk ander symptoom van ziekte.
Wandelaars die een dode wilde vogel opmerken worden gevraagd om dit te melden via het gratis nummer 0800/99 777.
De maatregelen die momenteel van toepassing zijn in België kunnen worden geraadpleegd op de website van het FAVV via deze link. Deze worden geleidelijk aan bijgewerkt al naargelang de gebeurtenissen.
Bron: FAVV