De wintermaanden zijn achter de rug en de eerste mest wordt weer op het land uitgereden. Het voorjaar van 2024 was uitzonderlijk nat waardoor het uitrijdseizoen laat op gang is gekomen. Door het natte voorjaar en de afbouw van derogatie is de mestopslag vol en zijn de afvoerkosten van mest flink gestegen. Het wordt steeds belangrijker om mest langer op te slaan zodat op de juiste momenten mest afgevoerd en uitgereden kan worden. Om mest langer op te slaan is extra mestopslagcapaciteit nodig, bijvoorbeeld een mestbassin of een mestsilo.
10 tips voor extra mestopslag
Agrifirm heeft onderstaand lijstje met 10 tips opgesteld. Tips die ervoor zorgen dat je idee over extra opslag ook in de praktijk goed uitpakt.
- Check eerst het omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan) van de gemeente. Is er ruimte op het bouwvlak? In sommige gevallen mag er onder voorwaarden ook buiten het bouwvlak gebouwd worden.
- Kies een locatie die logistiek gezien het meest logisch is. Mest overpompen kost energie en tijd.
- Bedenk daarbij ook dat je jezelf niet belemmert in je toekomstige ontwikkelingsmogelijkheden. Als je van plan bent je stal ooit te verlengen, plaats de silo dan niet recht achter de stal.
- Is er weinig tot geen ruimte? Dan kan ook een ondergrondse mestopslag een oplossing zijn. Bijvoorbeeld onder een loods of onder een voeropslag.
- Zorg dat de opslagcapaciteit groot genoeg is. Bedenk wel dat je een milieuvergunning nodig hebt bij een opslag groter dan 2.500 m3. Aan een vergunning zitten meestal legeskosten verbonden. Ook bij een opslag met een grotere oppervlakte dan 750 m2 is een milieuvergunning nodig. In alle andere gevallen dien je in elk geval een melding te doen bij de gemeente.
- Bedenk bij het bepalen van de benodigde capaciteit ook dat er altijd een slib laag ontstaat in de silo en dat schuimvorming ervoor zorgt dat de silo nooit 100% gevuld kan worden.
- In sommige gevallen kan een bouwvergunning nodig zijn. Dit is afhankelijk van de bouwhoogte en plek. Voor ondergronds bouwen is per definitie een bouwvergunning nodig. Ook aan een bouwvergunning zitten meestal legeskosten verbonden.
- Denk na over de materiaalkeuze van de mestsilo. De materialen bepalen vaak de levensduur, maar ook het kostenplaatje.
- Denk na over hoe de mest te gaan mixen. Sommige systemen kunnen enkel van de bovenzijde met bijvoorbeeld een kraan gemixt worden, dat brengt extra loonwerkkosten met zich mee.
- Ga niet overhaast een opslag bouwen, maar neem de tijd om ervaringen van collega’s aan te horen en bekijk bestaande situaties.
Bron: Agrifirm