“Ruim vijfendertig jaar geleden kregen we de vraag van slachterijen of wij de kuikens van onze vleeskuikenklanten aan hen wilden doorverkopen,” vertelt Ad Rombouts, hoofd van de afdeling kuikenplanning van De Heus. “We besloten dat we wel de rol van intermediair op ons wilden nemen.
Wat destijds klein begon, is inmiddels uitgegroeid tot een hele onderneming waarin vele kuikens zijn verhandeld. Ze kopen en verkopen niet alleen de kuikens van pluimveehouders aan slachterijen. Ze zorgen ook voor de opzet-en afzetplanning en het papierwerk dat daarbij komt kijken. Dit alles doen ze met een enthousiast team van vier personen.” We geven je graag een inkijk in de werkzaamheden van onze afdeling kuikenplanning”.
Het begint bij de opzetplanning
“Om op tijd de juiste kuikens (licht of zwaar, regulier of van een bepaald concept) op de juiste tijd bij de juiste slachterij af te kunnen leveren, moeten we in de planning vanaf de opzet al met verschillende zaken rekening houden,” vertelt Mieke van Bracht van de Heus die binnen het team verantwoordelijk is voor de opzetplanning van de kuikens. “We proberen de planning zo te maken dat zowel de vleeskuikenhouders als de slachterijen tevreden zijn. Het is iedere keer weer een flinke puzzel om alle puzzelstukjes in elkaar te passen.”
Flexibel met afzet
“Vanaf het moment dat de kuikens in de stal zitten, gaan we aan de slag met de afzetplanning,” vervolgt Erik van de Berg. “Om een strakke planning te kunnen maken en te kunnen voldoen aan de juiste vraag van de slachterijen, hebben we informatie nodig zoals het aantal kuikens dat is uitgeladen, het verwachte gewicht en eventuele bijzonderheden die spelen tijdens de ronde. We hebben een grote ‘vijver’ met heel veel kuikens (onze kuikenpoule) en kunnen daardoor erg flexibel zijn. Dat is dan ook onze grote kracht. Als een vleeskuikenhouder telkens wil leveren aan een vaste slachterij, dan regelen we dat. Wil een slachterij wekelijks een constante aanvoer om de juiste kuikens te kunnen leveren aan een bepaalde supermarkt, dan krijgen wij dat voor mekaar.”
Intermediair
“Er is niks onmogelijk. Bijna alles kan. De afdeling is intermediair en speelt in op de actuele vraag en het aanbod. Het vinden van oplossingen voor tekorten of overschotten We voelen ons mede verantwoordelijk voor de hele keten. is meestal geen probleem voor ons,” vertelt Ad. “Dat maakt onze kuikenplanning uniek. Daarnaast zijn we een grote speler in de markt waar rekening mee gehouden wordt. Een slachterij kan makkelijk tegen een vleeskuikenhouder zeggen dat hij zijn kuikens niet meer wil. Tegen ons zal hij dat niet zomaar zeggen. Het belangrijkste daarbij is vertrouwen, weten dat je kan rekenen op elkaar en dat iedereen de afspraken nakomt. De Heus werkt met al hun partners al meerdere jaren langdurig samen.”
Verantwoordelijk
“We geloven in de toekomst van de vleeskuikenhouderij en investeren daarom ook in voerfabrieken, onderzoeksfaciliteiten en indien nodig in slachthaken. We voelen ons mede verantwoordelijk voor de hele keten.”
Vraag naar kuikens
“Wij kunnen eigenlijk altijd extra kuikens gebruiken,” besluit Ad. “Daarom zijn we voortdurend op zoek naar alle soorten kuikens. Dit zijn zowel reguliere, biologische als conceptkuikens. Laat het de afdeling kuikenplanning van De Heus gerust weten als je interesse hebt in de mogelijkheden die ze kunnen bieden.”
Bron: De Heus