De consumentenprijsindex van eieren is sinds november vorig jaar met 1 procent gedaald en is uitgekomen op 133 punten (2020=100). De prijzen bij de eierhandel zijn de afgelopen maanden echter met 5 procent gestegen. De index stond in januari op 166 punten. De opbrengstprijzen voor de pluimveehouders zijn ook iets gestegen, de prijsindex ging van 180 in november naar 184 punten in januari: dat is een stijging van 2 procent. In januari 2024 lag de eierprijs af boerderij 21 procent lager dan in januari 2023. De voerprijzen voor legkippen zijn de afgelopen maanden ongeveer gelijk gebleven.
Prijsontwikkeling eieren
De consumentenprijsindex (CPI) is sinds november vorig jaar met 1 procent gedaald naar 133 punten (2020=100). Daarmee lijkt de voortdurende prijsstijging van de afgelopen twee jaar voorbij te zijn.
De index voor de prijzen af pakstation (PPI, producentenprijs binnenland) is de afgelopen maanden juist gestegen, van 158 naar 166 punten: dat is een stijging van 5 procent. De prijsindex voor de afzet naar het buitenland (niet in de figuur) is 2 procent gestegen.
Eierprijs af boerderij
De prijsindex af boerderij lag in januari 2024 op 184 punten, wat 2 procent hoger is dan in november vorig jaar. In vergelijking met januari 2023 zijn de prijzen 21 procent gedaald; vooral in de eerste helft van 2023 was er een sterke prijsdaling. Ook de voerprijzen zijn in de loop van het afgelopen jaar flink gedaald, maar de afgelopen maanden vrij stabiel gebleven. De opbrengstprijzen blijven voor de meeste bedrijven kostendekkend.
De prijsindex af boerderij heeft betrekking op reguliere scharreleieren die naar de foodservice gaan of worden geëxporteerd, terwijl de Nederlandse supermarkten bijna uitsluitend eieren met een keurmerk verkopen. Dat zijn dan vooral het Beter Leven keurmerk met 1 ster (scharrelei, overdekte uitloop), eieren met 2 sterren (vrije-uitloopeieren) of 3 sterren (vooral biologische eieren). Deze eieren worden door de leghennenhouders voornamelijk middels contracten met een vaste prijs verkocht. De weergegeven indexen van de consumentenprijs en de prijs af boerderij zijn dus niet direct met elkaar te vergelijken.
Welke ontwikkelingen hebben invloed op de eierprijs?
De eierprijzen blijven hoog door een grote vraag, terwijl het aanbod krap blijft, onder meer als gevolg van de wereldwijde vogelgriep. Ook deelname aan beëindigingsregelingen kan leiden tot een nog krapper wordend aanbod. Nederland exporteert veel eieren en eierproducten naar Duitsland. Vorig jaar is de eierconsumptie in Duitsland enkele procenten gestegen, terwijl het binnenlands aanbod afnam. Als gevolg hiervan is Duitsland meer eieren gaan importeren.
Bron: Agrimatie