Na een lange vliegreis vanuit Nederland en een busrit van veertien uur kwamen de eendagskuikens aan in Kukua, een dorpje in Ghana. Hier heeft Salomons Poultry Farms een opfoklocatie geopend. Zo gauw de dieren er klaar voor zijn, gaan ze naar het legpluimveebedrijf dat Salomons twee jaar geleden in het Afrikaanse land startte. “In het begin hadden we wat uitval door het lange transport, maar nu doen de kuikens het prima.”
“In 2022 bouwden wij in Ghana een pluimveestal met ruimte voor 11.000 leghennen”, vertelt Klaasjan Salomons van Salomons Poultry Farms. “In Ghana is het gebruikelijk om opfok plaats te laten vinden in de stal waar je normaal gesproken eieren produceert. Dit is voor ons niet handig.”
“Het zorgt ervoor dat je al gauw op een productiestop zit van ruim een half jaar. Nu hebben we twee kilometer verderop een tweede locatie geopend, speciaal voor de opfok, zodat we, als het huidige koppel is uitgelegd, direct door kunnen met een nieuw koppel leghennen.”
Pluimvee in Ghana
In Ghana is de vraag naar eieren groot, maar de markt ziet er heel anders uit dan in Nederland. “In Nederland heb je misschien één of twee afnemers die je eieren komen ophalen. In Ghana hebben we inmiddels een klantenbestand van meer dan 250 klanten, dat bestaat uit huisvrouwen en kleine handelaren. Ze kopen allemaal kleine partijen op.”
Ook kent Ghana een ander klimaat, waar in de bedrijfsvoering rekening mee dient te worden gehouden. “Het regenseizoen begint over een maand, dus op dit moment is Ghana op zijn heetst. De temperatuur loopt overdag al gauw op naar 42 graden en daalt ’s nachts naar circa 26 graden.
Voor de opfokkuikens maakt dat gelukkig nog niet zoveel uit. De wanden van de schuren zijn open, wat zorgt voor ventilatie.” Voor drinkwater heeft Salomons op beide locaties een honderd meter diepe waterbron aangelegd. “Dit water is kwalitatief gezien goed. Mensen uit de omgeving die water willen halen, mogen hier gratis gebruik van maken.”
Kennis uit Dronten
Salomons heeft zelf in Dronten twee locaties met leghennen. Op de hoofdlocatie wordt, als de vergunningen allemaal binnen zijn, een nieuwe stal gebouwd, wat uiteindelijk ruimte biedt voor 125.000 kippen. Een paar kilometer verderop ligt nog een locatie met 20.000 kippen.
“Ons doel in Ghana is om iets op te richten wat zichzelf financieel gezien draaiende kan houden en het geïnvesteerde geld terugkomt. Niet zozeer dat wij er rijk van worden. Daarom hebben we samen met andere Nederlandse investeerders besloten om dertig procent van de winst belangeloos te schenken aan de lokale omgeving. Het bedrijf wordt daar namelijk draaiende gehouden.”
Een ander doel van Salomons is bijdragen aan de voedselvoorziening in Ghana. De vraag naar betaalbaar hoogwaardig eiwit is er groot. Daar wil Salomons graag zijn steentje aan bijdragen.
Tekst: Kim Sjoers
Beeld: Klaasjan Salomons