Een goede bioveiligheid is onmisbaar voor pluimveebedrijven om zich actief te beschermen tegen de insleep van aviaire influenza en andere ziekten. Daarnaast speelt bioveiligheid een cruciale rol in de strijd tegen antibioticaresistentie. Sinds 1 december 2023 gebruiken pluimveedierenartsen het FarmFit-platform om de online risico-enquête in te vullen, in opdracht van het FAVV.
Dit artikel biedt inzicht in de eerste resultaten van de risico-enquêtes die tussen 1 december 2023 en 1 maart 2024 zijn uitgevoerd op de Vlaamse pluimveebedrijven.
De beste aanpak om de bioveiligheid op jouw bedrijf te verhogen, begint met een grondige analyse van de risico’s. De risico-enquête is de ideale tool om dit systematisch aan te pakken, waardoor je je inspanningen eenvoudig kunt evalueren en opvolgen. In de periode van 1 december 2023 tot 1 maart 2024 werden in Vlaanderen maar liefst 2.261 risico-enquêtes uitgevoerd op pluimveebedrijven.
Kloof tussen grote en kleine bedrijven
Voor pluimveebedrijven zijn er drie verschillende risico-enquêtes die kunnen worden uitgevoerd, afhankelijk van het productietype en de capaciteit van het bedrijf:
- Leg- en vermeerderingsbedrijven (consumptie- of broedeieren) met meer dan 200 stuks pluimvee vullen de checklist voor legkippen in (Biocheck.UGent vragenlijst).
- Braadkippenbedrijven, vleeskalkoenen (opfokleg en opfokvermeerdering-) met meer dan 200 stuks pluimvee vullen de checklist voor vleeskippen in (Biocheck.UGent vragenlijst).
- Commerciële pluimveehouders met minder dan 200 stuks pluimvee vullen de beperkte vragenlijst omtrent wettelijke verplichtingen in.
Pluimveebedrijven hadden voor de eerste digitale bevraging de tijd tot eind januari 2024 om alles in te vullen. Uit de resultaten blijkt dat vooral de grote bedrijven met meer dan 200 stuks pluimvee (93%) die deadline gehaald hebben, terwijl dit voor het merendeel van de bedrijven met 200 of minder stuks pluimvee niet gelukt is.
De gemiddelde bioveiligheidsscore
Onderstaande grafiek toont de gemiddelde bioveiligheidsscore van de Vlaamse pluimveebedrijven. Opmerkelijk is dat zowel bij leg- als braadbedrijven de gemiddelde interne score hoger uitvalt dan de gemiddelde externe score. Dit wijst erop dat deze bedrijven meer nadruk leggen op interne bioveiligheidsmaatregelen.
Ondanks deze veelbelovende scores is er nog steeds ruimte voor verbetering. Het blijft daarom van groot belang om voortdurend inspanningen te leveren om de bioveiligheid op jouw pluimveebedrijf te verbeteren en zo de insleep van ongewenste ziekten te voorkomen.
Bron: DGZ