Op 24 januari 2024 heeft het Vlaams Parlement het stikstofdecreet goedgekeurd. Boerenbond heeft meteen na de stemming aangegeven naar het Grondwettelijk Hof te zullen stappen om het stikstofdecreet aan te vechten. De deadline voor het indienen van een verzoekschrift loopt af in de tweede helft van augustus. Boerenbond dient eerstdaags haar verzoekschrift in.
Stikstofdecreet van het Vlaamse Parlement
Na drie jaar onderhandelen, 20.000 bezwaarschriften, tientallen syndicale acties en twee uiterst kritische juridische adviezen van de Raad van State, stemde het parlement begin dit jaar toch voor de goedkeuring van een stikstofdecreet met wankele fundamenten.
We hebben de voorbije zes maanden in overleg met juristen het verzoekschrift tot vernietiging van het decreet grondig voorbereid. Het hoofdbestuur van Boerenbond boog zich voor de laatste keer over de middelen die aangewend zullen worden om het stikstofdecreet aan te vechten. Daarmee kan het verzoekschrift nu verder worden afgewerkt.
Het verzoekschrift tot nietigverklaring van het stikstofdecreet zal tijdig bij het Grondwettelijk Hof worden ingediend.
Reduceren van de uitstoot
Boerenbond blijft ervan overtuigd dat de enige juiste weg om de stikstofemissie te reduceren, gevonden moet worden in het reduceren van de uitstoot, niet door zich te baseren op complexe en slecht onderbouwde neerslagmodellen.
Nu de onderhandelaars van de nieuwe Vlaamse regering de voorstellen voor het landbouwbeleid van het regeerakkoord aan het bespreken zijn, roept Boerenbond de onderhandelaars nogmaals op om voor eens en voor altijd de keuze te maken om de omslag onmiddellijk in te zetten en niet te wachten tot 2030.
Onze land- en tuinbouwers zitten immers al jaren met onzekerheid, ze kunnen hun bedrijven niet voorbereiden op de toekomst of broodnodige investeringen doen, onder andere voor duurzaamheidsmaatregelen, zolang de werkelijke impact van het stikstofdecreet onduidelijk is.
Bron: Boerenbond