Vanuit het veld ontving diergezondheidsorganisatie GD signalen van leg(vermeerderings)koppels met tegenvallende productie. In de stal worden hennen waargenomen die uit productie gaan en bij sectie wordt een dilatatie (verwijding) van een specifiek deel van het middelste deel van de dunne darm (jejunum) eventueel uitlopend naar het laatste deel van de dunne darm (ileum) gezien. De GD doet onderzoek naar deze darmverwijdingen.
Deze afwijking is al een tiental jaren bekend en staat bekend onder de naam intestinal dilation syndrome (IDS). De oorzaak van deze aandoening is nog onbekend. Hoewel de darmafwijkingen er met het blote oog vergelijkbaar uitzagen, bleek er microscopisch een behoorlijk verschil te zijn.
Niet bij alle koppels passen de microscopische bevindingen bij het klassieke beeld van IDS. Er lijkt geen relatie te zijn met leeftijd. De getroffen koppels varieerden van 24 tot 91 weken.
Nader onderzoek darmverwijdingen
Om te kijken of er een tot nu toe gemiste ziekteverwekker aanwezig is in de darmen van de getroffen kippen, is GD recent gestart met het inzetten van de PathoSense bij nieuwe gevallen in de sectiezaal.
PathoSense houdt in dat slechts één monster alle virussen en bacteriën kan identificeren die een dier treffen. Daarnaast heeft GD een samenwerking over dit onderwerp met de Universiteit Utrecht.
Koppels die tegenvallen in productie en waarbij darmverwijdingen bij niet-leggende dieren worden gevonden, kunnen via de eigen pluimveedierenarts worden aangemeld voor verder onderzoek bij GD of de Universiteit.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Gert van Santen (ter illustratie)