In de maanden april en mei is de consumentenprijsindex van pluimveevlees met twee procent gestegen tot 122 punten. De prijzen af slachterij op de binnenlandse markt zijn in deze maanden ook twee procent omhoog gegaan, van 140 punten naar 142 punten. De index van prijzen af boerderij, die geldt voor reguliere, snelgroeiende vleeskuikens, is ook met twee procent gestegen van 141 punten naar 143 punten.
Prijsontwikkeling
In mei 2024 staat de consumentenprijsindex (CPI) van pluimveevlees op 122 punten; in maart was het 120 punten. Het is een stijging van twee procent, die vooral plaatsvond in april. In de vorige periode van twee maanden daalden de prijzen met twee procent. De prijzen zijn sinds de stijging in 2022 op het hoge niveau blijven hangen.
Prijzen aanvoerketen
De prijzen in de aanvoerketen zijn ook gestegen. De prijsindex van de producten af slachterij binnenland (PPI) is gestegen van 140 naar 142 punten. De producentenprijs buitenland is ook gestegen, van 136 naar 139 punten (ook een stijging van twee procent). De index van de af-boerderijprijzen is in deze maanden van dit jaar iets gestegen van 141 punten naar 143. Deze ontwikkeling past in het normale seizoenspatroon, waarin de boerderij- en slachterijprijzen meestal wat toenemen in de eerste helft van het jaar. Daarbij beïnvloeden de prijzen af boerderij en de producentenprijs elkaar.
Vleeskuikenhouders
In mei 2024 lagen de opbrengstprijzen voor de vleeskuikenhouders acht procent lager dan in januari 2023. De situatie op de veevoermarkt was begin dit jaar redelijk stabiel. De voerprijs is van maart tot mei met twee procent gedaald. De voerkosten maken 60 tot 70 procent uit van de totale kosten en zijn dus zeer bepalend voor de bedrijfsresultaten. De opbrengstprijzen zijn nog altijd ruim hoger dan in de jaren voor 2022 en zijn voor de meeste bedrijven (ruim) kostendekkend, waardoor goede inkomens kunnen worden behaald.
Kip blijft gewild product
Veel Nederlanders aten vorig jaar minder vlees, maar kip blijft een gewild product en heeft bovendien een lagere footprint dan rundvlees. In de Nederlandse supermarkten is vrijwel alleen nog scharrelkip verkrijgbaar, met het Beter Leven keurmerk. De scharrelkuikens komen van vleeskuikenbedrijven, die samen ongeveer 40 tot 45 procent van de Nederlandse productie in 2023 voor hun rekening nemen. Door de omschakeling naar scharrel bij een groot aantal bedrijven is de productie van vleeskuikens in Nederland in de afgelopen jaren substantieel gedaald.
Af-boerderijprijzen
De af-boerderijprijzen hebben overigens betrekking op de snelgroeiende vleeskuikens die worden gehouden voor de foodservicemarkt en voor de export, vooral naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het vlees van de langzamer groeiende kuikens, voornamelijk Beter Leven 1 ster (scharrel)vleeskuikens, is verkocht in de Nederlandse supermarkten. Van de boerderijprijzen van die kuikens is geen prijsindex beschikbaar. De weergegeven indexen van de consumentenprijs en de prijs af boerderij zijn dus niet direct met elkaar te vergelijken.
Bron: Agrimatie