Er is onduidelijkheid over de hoogte van de ammoniakemissie van Beter Leven keurmerk (BLk) 1ster stallen, waardoor nauwelijks vergunningen worden afgegeven, onder andere voor de aanbouw van de overdekte uitloop. Meer inzicht is noodzakelijk om de vergunningverlening vlot te trekken. Ook metingen bij reguliere vleeskuikenstallen zijn nodig omdat de emissiefactor niet meer actueel is, en om een correcte vergelijking te kunnen maken met de emissies uit BLk1ster-stallen.
De ministeries van LVVN en I&W hebben daarom Wageningen Livestock Research (WLR) gevraagd nieuwe emissiemetingen te doen aan BLk1ster- en reguliere vleeskuikenstallen.
LTO/NOP ondersteunt nieuwe metingen. Deelname aan deze metingen is anoniem. Er is uitgebreid overleg geweest over mogelijke gevolgen wanneer de meetresultaten tegenvallen. Het risico op intrekkingsverzoeken van een vergunning wordt echter niet wezenlijk anders dan het nu al is. LTO/NOP vindt het belangrijk dat de metingen goed uitgevoerd worden. Pluimveehouders zijn gebaat bij betrouwbare metingen om verrassingen in de toekomst te voorkomen.
Benodigde stallen
Belangrijk is dat er stallen beschikbaar worden gesteld om de metingen te kunnen uitvoeren. Voor het emissieonderzoek zijn 16 vleeskuikenstallen nodig: 10 reguliere stallen en 6 BLk1ster-stallen met een overdekte uitloop.
Er worden metingen uitgevoerd aan de meest voorkomende ammoniak reducerende systemen. De volgende stallen zijn daarvoor nodig:
- Systeem met warmteheaters en ventilatoren (Rav E 5.10, BWL 2009.14.Vn);
- Luchtmengsysteem in combinatie met een warmtewisselaar (Rav E 5.11, BWL 2010.13.Vn);
- Buizenverwarming (Rav E 5.15, BWL 2017.01.Vn).
Van de 10 reguliere stallen zijn 4 stallen nodig zonder een ammoniakemissie reducerende techniek. De metingen aan deze stallen zijn nodig voor de emissiefactor van de categorie ‘overige huisvestingssystemen’ (Rav E 5.100).
Interesse?
Wil je meer weten of heb je interesse om mee te werken aan dit onderzoek? Neem dan contact op met Jan van Harn, onderzoeker van WLR via jan.vanharn@wur.nl of 06-51603310.
Bedrijven die mee willen doen, worden bezocht om een verdere toelichting te geven op het onderzoek, na te gaan of het technisch goed mogelijk is om de metingen uit te voeren en om verdere afspraken te maken. Een vergoeding is beschikbaar.
Bron: LTO