Gisteren ontving minister Wiersma van LVVN het onderzoeksrapport ‘Werken aan dierwelzijn in de veehouderij: een sociaaleconomische impactanalyse’. Onderzocht zijn de sociaal-economische gevolgen van de plannen voor beter dierwelzijn in de veehouderij die de partijen bij het Convenant Dierwaardige Veehouderij hebben opgesteld. De analyse is gedaan door Wageningen UR en Connecting Agri & Food.
Het rapport beschrijft een aantal stappen om te komen tot een nog dierwaardiger veehouderij. De voorgestelde stappen leiden duidelijk tot kostenverhogingen en die zullen in de keten tot en met de consument moeten worden verdeeld.
Inzet van alle partijen vereist
Het rapport legt duidelijk de vinger op de zere plek. Dierenwelzijnsstandaarden en de aanpassing daarvan hebben forse gevolgen voor de bedrijfsopzet. Denk bijvoorbeeld aan uitbreiding van de weidegang van melkkoeien, aanpassen van de bezettingsgraad van leghennen of extra leefoppervlakte voor vleesvarkens. Dit heeft ook grote gevolgen voor de kostprijs en de prijs in de keten tot aan de consument.
Succesvolle realisatie van de wens om via de voorgestelde (sector-) plannen tot een meer dierwaardige veehouderij te komen vraagt daarom om gezamenlijke en gelijktijdige inzet van alle betrokken partijen, nationaal en Europees beleid, inzet van markt- en ketenpartijen en de consument.
Realistische, fasegewijze aanpak dierwelzijn
De onderzoekers pleiten voor een realistische, fasegewijze aanpak, waarbij door het goed monitoren van de voortgang bijgestuurd kan worden. In dit proces is een belangrijke rol weggelegd voor een onafhankelijke autoriteit die de randvoorwaarden en de ambitie van het proces moet bewaken. Voor de partijen in het convenanttraject is de uitdaging om de route naar een meer dierwaardige veehouderij in 2040 te vertalen naar heldere onderlinge afspraken. Dan wordt duidelijk wat eenieders rol is voor het zetten van deze stappen naar een dierwaardiger veehouderij.
Convenanttraject
Het onderzoeksrapport is verbonden aan het convenanttraject richting een dierwaardige veehouderij. Binnen dit traject is sinds oktober 2022 een brede coalitie van partijen met elkaar in overleg over de invulling van dierenwelzijnsregels per dierlijke sector. Het onderzoeksrapport speelt in op een toenemende maatschappelijke betrokkenheid op dierenwelzijn en de brede wens om verdere verbetering in dierenwelzijn in de veehouderij te realiseren.
Tekst: Gerben Hofman