Kippen die zachtjes zingen, spinnende geluiden maken en sociale gesprekjes voeren? Nieuw onderzoek brengt ons een stap dichter bij de ontwikkeling van een Kippengeluksmeter, waarmee boeren, beleidsmakers en onderzoekers kunnen meten wanneer kippen écht gelukkig zijn.
De Vakbond voor Dieren heeft onder leiding van Marjolein de Rooij de geluiden en gedragingen van kippen nauwkeurig geobserveerd en onderzocht. Dit baanbrekende verkennende onderzoek toont aan dat kippen niet alleen negatieve gevoelens zoals angst kunnen uiten, maar ook plezier en geluk ervaren, wat te herkennen is aan zachte, harmonieuze geluiden en specifieke comfort behaviours zoals verenpoetsen en stofbaden.
Naar een meetinstrument voor kippengeluk
De resultaten van dit onderzoek vormen de basis voor de ontwikkeling van een Kippengeluksmeter: een combinatie van microfoons, camera’s en een slim algoritme. Boeren krijgen hiermee een instrument om te meten onder welke omstandigheden hun kippen het meest gelukkig zijn. Dit biedt niet alleen waardevolle inzichten voor dierenwelzijn maar ook voor een duurzamere veehouderij.
Nadruk op plezier en geluk door kippengeluksmeter
De onderzoeksbevindingen openen nieuwe deuren om kippenwelzijn op een positieve en andere manier te meten. In dit project ligt de nadruk op geluiden van plezier en geluk. Negatieve geluiden, veroorzaakt door onder andere pijn en stress, worden al regelmatig wetenschappelijk onderzocht vanwege de invloed van negatief welzijn op de productie. Het vergroten van positief welzijn door de aanwezigheid van plezier en geluk te waarborgen, is een relatief nieuw perspectief op dierenwelzijn. Het onderzoek ondersteunt hiermee ook de groeiende interesse in emoties van dieren in de veehouderij.
Drie vormen van communicatie ontdekt
De studie onderscheidt drie vormen van communicatie die het kippenwelzijn weerspiegelen:
- Vreugdevolle ‘keuvel’-geluidjes, die de onderlinge kippenband versterken.
- Directe signalen om gedrag van anderen te beïnvloeden, zoals een kip die een andere kip wegstuurt.
- Signalen wanneer geluiden niet volstaan, zoals een pik om ruimte te winnen bij de voerbak.
Bron: Groenkennisnet