Uit de jaarlijkse Risicomonitor Stalbranden van het Verbond van Verzekeraars die is gepubliceerd, blijkt dat in 2024 het aantal stalbranden gelijk is gebleven met vorig jaar. Ondanks dat ligt het aantal omgekomen dieren helaas hoger dan in 2023, dit komt doordat branden bij bedrijven met kleinere diersoorten de aantallen van alle omgekomen dieren in 2024 sterk beïnvloeden. LTO blijft zich inzetten voor verdere verbetering in de toekomst over dit belangrijke onderwerp.
Stalbranden terugbrengen tot een minimum
Dirk Bruins, portefeuillehouder Gezonde Dieren bij LTO Nederland: “Stalbranden willen we vanzelfsprekend tot een minimum terugbrengen. Veehouders nemen daarom hun verantwoordelijkheid om de brandveiligheid te optimaliseren. Logisch ook, want zo’n brand is vreselijk voor dier, ondernemer en omgeving. Hoewel er de afgelopen jaren veel is verbeterd, zien we dit helaas in de cijfers nog niet terug. Daar blijven we ons voor inzetten.”
Net als voorgaande jaren zijn de belangrijkste oorzaken van brand falende elektra en werkzaamheden. In bijna de helft van de gevallen is de oorzaak onbekend, omdat de stal zodanig is beschadigd dat de precieze oorzaak niet meer te achterhalen valt. Nieuwe belangrijke ontwikkelingen op boerenbedrijven zoals bijvoorbeeld zonnepanelen en luchtwassers, leveren extra risicocomponenten op voor de ondernemers. Elektrakeuringen, betere isolatiematerialen en scheiding van technische ruimte en de leefruimte van dieren worden veelal toegepast door veehouders.
Brandveiligheid verbeteren
LTO werkt samen met haar boeren aan het verminderen van het aantal branden. Zo zijn de afgelopen jaren bovenwettelijke eisen opgenomen in de private kwaliteitsschema’s om het aantal stalbranden te verminderen. Een belangrijk element daarbij is elektrakeuring die in de kwaliteitsschema’s van de pluimveehouderij, varkenshouderij en kalverhouderij al verplicht is gesteld. In de praktijk zien we dat de elektrakeuring kan leiden tot minder risico’s en de verwachting is dat dit bijdraagt aan een afname van het aantal stalbranden. De meeste verzekeraars eisen een dergelijke keuring voor het kunnen afsluiten van een verzekering.
Samenwerking
Al langere tijd werkt LTO samen met de POV, de Dierenbescherming, het Verbond van Verzekeraars en Brandweer Nederland in de aanpak van stalbranden. De samenwerking heeft als uitgangspunt het verbeteren van de brandveiligheid van stallen, waarbij boeren worden geholpen stappen te zetten en zo bij te dragen aan een integrale verduurzaming van de veehouderij. De focus ligt op voorlichting en innovatie om stallen brandveiliger te maken, zoals snellere detectie, het voorkomen van kortsluiting en methodes om in het geval van brand de gevolgen te beperken.
Bron: LTO