In veel landen in Afrika is de productie van kip en eieren erg belangrijk voor de economie en voedselvoorziening voor de bevolking. In sommige van deze landen is de pluimveesector daarom al vrij ver ontwikkeld. Helaas is dit nog niet overal het geval en is een groot deel van de productie op erg kleine schaal, waarbij de voerkosten relatief erg hoog zijn.
Kennis pluimveesector verhogen
Om de pluimveesector in Tanzania verder te ontwikkelen is er een project gestart door de Tanzaniaanse overheid in samenwerking met de Netherlands-African Business Council (NABC) en verschillende Nederlandse bedrijven. Dit project, Kukua na kuku genaamd, heeft als doel de kennis van ondernemers in de pluimveesector te verhogen en daarmee het verbeteren van de productiecapaciteit en technische resultaten, marketing en afzetmarkten.
Bouw demostal pluimvee
Aeres Hogeschool is bij dit project betrokken als kennispartner. Er worden twee demonstratiestallen gebouwd bij het Kilacha productie- en trainingscentrum in de buurt van Moshi. Ernst Beitler, docent pluimveehouderij aan Aeres Hogeschool Dronten, geeft hierbij advies over de bouw en houdt goed in de gaten of dit allemaal op de goede manier gebeurt. Ter plekke zijn de bouwtekeningen nog eens besproken en is de fundering nagemeten (foto 1). Om de bouw van deze stal mogelijk te maken en goed te kunnen gebruiken als voorbeeld voor de sector, dragen verschillende Nederlandse bedrijven bij in de bouw. De tekeningen en stalinrichting worden bijvoorbeeld gesponsord en geleverd door Impex en Vencomatic.
Ontwikkeling door training Aeres Hogeschool
Naast de bouw van de stallen worden er vijf trainingen verzorgd door Aeres Hogeschool. De deelnemers aan deze training zijn werkzaam in de pluimveesector en hebben al ervaring met pluimvee en/of onderwijs. Het is de bedoeling dat zij veel technische kennis over pluimvee opdoen, maar ook leren hoe ze deze kennis over kunnen dragen. Door deze combinatie van educatieve en technische vaardigheden zijn ze in staat om zelf trainingen te verzorgen. De deelnemers zullen na elke training van Aeres Hogeschool zelf instructies geven aan ondernemers in Tanzania. Ook met het doel dat zij de kennis verder verspreiden. Op deze manier zal de kennis een sneeuwbaleffect veroorzaken en kan de gehele sector in Tanzania zich verder ontwikkelen.
De eerste training vond plaats in december 2019, waar Ernst Beitler en Elvy Steenhuisen bij de faciliteiten van Kilacha zowel technische als educatieve lessen hebben verzorgd. Bij deze training van trainers (ToT) lag de focus van de educatieve kant op actief leren en het invullen van een praktische training. Daarnaast zijn er technische lessen verzorgd in de thema’s kipsignalen, voeding, huisvesting, biosecurity en rekenen met kengetallen. Naast de benodigde theorie in het klaslokaal (foto 3) zijn deze lessen zoveel mogelijk praktisch ingevuld. De studenten hebben op de bouwplaats van de nieuwe stal les gehad over stalinrichting (foto 2) en hebben praktijklessen gehad over bijvoorbeeld kwaliteit van eendagskuikens (foto 5). Bij een excursie naar een leghennenbedrijf hebben de studenten een advies gegeven over elk van deze onderwerpen (foto 4).
De tweede week van de training kwam het thema diergezondheid hier nog bij. De Gezondheidsdienst voor Dieren heeft een dag training verzorgd en de studenten hebben de gezondheid van vleeskuikens in de praktijk kunnen bekijken. Hierbij hebben ze ook de kans gekregen om een sectie bij te wonen.
Als afsluiting van de training was het voor de studenten tijd de praktische les, die ze voorbereid hadden, daadwerkelijk uit te voeren. De studenten hebben op deze manier ervaring opgedaan met het verzorgen van een training voor ze echt zelf aan de slag moesten.
Inmiddels zijn de eerste trainingen door de ToT studenten verzorgd en andere trainingen zijn nog in voorbereiding. De volgende training door Aeres Hogeschool zal worden gepland zodra de demonstratiestallen klaar zijn.
Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4
Foto 5