De Aeres pluimveestudenten doen tijdens hun studie veel praktische vaardigheden op. In hun derde jaar gaan ze samen met een opdrachtgever of probleemhouder aan de slag om een probleem op te sporen en vervolgens op te lossen.
Een probleem dat vaak voorkomt is een verhoogd percentage broedeieren met haarscheuren. Deze haarscheuren kunnen ontstaan in de vermeerderingsstal, op de overgangen van eierenbanden, bij sortering of bij de inpakker. Vaak komen deze haarscheuren pas aan het licht bij een ingangscontrole op de broederij, of tijdens een handmatige schouw tijdens het broedproces. Soms kan het percentage eieren met haarscheuren wel oplopen tot meer dan 10%.
Figuur 1: Ingangcontrole van de broedeikwaliteit op de broederij (puntzetting, vuilschaligheid, haarscheuren, breuken, schaalafwijkingen en aanwezigheid van veren op de eieren.)
Gewichtverlies
Deze eieren met haarscheuren komen slechter uit omdat ze tijdens het broedproces veel gewicht verliezen. De kuikens die geboren worden zijn vervolgens klein, zwak en gaan vaak binnen een paar dagen dood. Daarbij raken eieren met haarscheuren vaker besmet met bacteriën waardoor deze eieren tijdens het broedproces kunnen rotten, om vervolgens de broedmachine en de aanwezige kuikens te besmetten. Dit gaat ten koste van de kuikenkwaliteit, en wordt er vaak een verhoogde uitval waargenomen. Een manier om kritische punten in het proces op te sporen is door een dummy ei mee te laten lopen met de eieren.
In dit dummy ei is meetapparatuur en software geplaatst dat trillingen registreert. Het systeem van “Crackless Egg” van Masitek Instruments Ltd kan real time waarnemingen doen en de krachten meten die op de eischaal inwerken. De impact van een botsing tussen eieren of tussen ei en omgeving kan worden gemeten in G-krachten. Het blijkt dat een G-kracht van 30-40 al een breuk in de eischaal kan veroorzaken. Ook een serie van kleinere trillingen kan een breuk doen ontstaan (Figuur 2).
Figuur 2: Meetwaarden van Crackless Egg waarbij haarscheuren en barsten kunnen onstaan.
Het hele proces
Door het hele proces te volgen vanuit het legnest tot op de broedlade werden de studenten en de vermeerderaar bewust van alle momenten dat eieren gevaarlijk hard op elkaar kunnen knallen. In de ene stal kan dit aanzienlijk meer het geval zijn dan in een schijnbaar identieke andere stal. De impact op de broedresultaten en de kuikenkwaliteit kan hiermee groot zijn, en de schade voor de pluimveevleesketen substantieel. Oog voor details en het gebruik van hulpmiddelen als Crackless Egg kan het gehele ketenrendement verbeteren.
Bron: WUR, Aeres Hogeschool Dronten, Pluimveekrant December, 23-01-2019