Wageningen University & Research verzorgt zeer gespecialiseerd onderwijs en dieronderzoek voor de pluimveehouderij. De instituten waar dit gebeurt zijn Departement Dierwetenschappen van Wageningen University, Wageningen Livestock Research en Wageningen Bio Veterinary Research.
Departement Dierwetenschappen
Departement Dierwetenschappen is betrokken bij onderzoek en onderwijs gericht op de gezondheid en het welzijn van dieren en mensen. De nadruk ligt op het functioneren van de dieren, zowel vanuit nieuwsgierigheid, maar ook in relatie tot de verscheidende functies die dieren hebben voor mensen. Studenten die zich in een academische omgeving willen verdiepen in pluimveeonderwerpen kunnen een opleiding volgen aan Wageningen Universiteit. Na een driejarige bachelor opleiding kunnen ze doorstromen in een tweejarige master opleiding. Er bestaan 19 BSc opleidingen en 36 MSc opleidingen. In de bachelor en in de master opleiding ‘Dierwetenschappen’ is de kans het grootst om echt met pluimvee aan de slag te gaan met onderwerpen in de fokkerij, voeding, fysiologie, gedrag, omgeving, maatschappij etc.. Deze onderwerpen zijn fundamenteler en gaan dieper op de inhoud in dan de meer praktische HBO opleidingen. Ook het departement werkt steeds vaker samen met Wageningen Livestock Research en het bedrijfsleven, in projecten of door middel van stages en afstudeervakken.
Wageningen Livestock Research
Wageningen Livestock Research (WLR) is voortgekomen uit Dienst Landbouwkundig Onderzoek, kortweg DLO, in Lelystad en kan gezien worden als een commerciële contract research organisatie. Samen met klanten wordt wetenschappelijke kennis vertaald naar praktijkgerichte oplossingen op het gebied van veehouderijsystemen, voeding, genetica, welzijn en milieu-impact van landbouwhuisdieren. Door samenwerking met enerzijds departement dierwetenschappen en anderzijds agrobedrijfsleven wordt de gehele kennisagenda van fundamenteel, strategisch, operationeel tot valoriserend onderzoek bediend.
WLR heeft een internationale toppositie in wetenschappelijk onderzoek naar veehouderijsystemen en naar voeding, genetica, welzijn en milieu-impact van landbouwhuisdieren. Overheden en bedrijfsleven kunnen hier onderzoeksvragen neerleggen waarbij onderzoekers door middel van onderzoek antwoord proberen te vinden op de vragen. Pluimveeonderzoekers zitten verdeeld over verschillende afdelingen, en proberen hun expertise te combineren om voor iedere opdrachtgever het juiste onderzoeksteam samen te stellen. Pluimveeonderzoekers zijn te vinden in de afdelingen Dierenwelzijn, Fokkerij & genomica, Diervoeding & voersystemen, Veehouderij en omgeving, en Livestock International.
Wageningen Bioveterinary Research
Monsters van pluimveebedrijven of van gehouden en wilde vogels worden onderzocht op deze ziekten. Bij een positief monster wordt vervolgens verder onderzoek gedaan naar de specifieke eigenschappen van het aangetoonde virus. Bijvoorbeeld door infectie experimenten in pluimvee. WBVR onderzoekt de genetische samenstelling van het virus, en er wordt gekeken naar verwantschap tussen virussen mocht de ziekte gevonden zijn op verschillende bedrijven, om zo transmissie van bedrijf-naar-bedrijf aan te tonen of uit te sluiten.
Ook verricht Wageningen Bioveterinary Research epidemiologisch pluimveeonderzoek m.b.t. NCD en vogelgriep: Hoe wordt een ziekte geïntroduceerd? Hoe verspreidt het zich? Hoe kunnen we de vroege opsporing van uitbraken door pluimveehouder en dierenarts in het veld verbeteren? Wat zijn risicofactoren? Zij doen onderzoek naar het bestuderen van de transmissie-eigenschappen van vogelgriepvirussen tussen dieren in bedrijven en spreiding tussen bedrijven tijdens uitbraken maar ook in experimenten in een laboratorium-setting.
Verder wordt er onderzoek gedaan naar verschil in introductierisico van het vogelgriepvirus tussen verschillende typen pluimveebedrijven (waaronder uitloopbedrijven), waarbij ook risico’s van omgevingsfactoren zijn geïdentificeerd voor introductie van vogelgriep zoals nabijheid van waterwegen en wilde watervogelgebieden. Tevens adviseert dit Wageningen-onderdeel over te nemen (interventie)maatregelen.
Om de effectiviteit van die maatregelen te toetsen, worden wiskundige verspreidingsmodellen opgesteld. Zo kan aan de hand van verschillende scenario’s voorspelt worden wat de omvang van een epidemie zal zijn, hoe lang deze gaat duren, en hoe we deze het beste kunnen bestrijden.
Meer informatie
Op de website PluimveeActueel.nl/wur-aeres worden regelmatig artikelen en reportages geplaatst over het pluimveeonderwijs en -onderzoek bij Aeres en WUR. Meer informatie over de samenwerking tussen de WUR, Aeres en de Pluimveekrant kunt u krijgen bij Sander Lourens (sander.lourens@wur.nl of s.lourens@aeres.nl) of Eline Kortes (eline.kortes@prosu.nl).
Voor vragen over de master Agribusiness Development: Jasper Heerkens (j.heerkens@aeres.nl).
Foto: Wageningen Bioveterinary Research – Onderzoek naar preventie, bestrijding en controle van dierziekten