Het belang van schoon drinkwater voor pluimvee wordt onderschat, is de opvatting van Erik van Veldhuisen. Voor zijn scharrelende vleeskuikens installeerde hij vorig jaar een Freshwater waterdevizer op zijn waterleiding. “Ioniseren van water klonk aanvankelijk wat wazig in de oren, maar in de praktijk werkt het als een tierelier.”
Waterdevizer in pluimveehouderij
Voor de komst van de waterdevizer had de pluimveehouder uit Renswoude niet te klagen over de technische resultaten. In de tijd dat de prijzen onder druk stonden ging hij toch nadenken. “Kijk, op prijzen die de slachterij uitbetaald hebben we weinig invloed. De knop van de technische resultaten is de enige waar wij als ondernemer aan kunnen draaien. Als je nagaat dat bij goede omstandigheden in de stal de water-voerverhouding 1,7 is, dan is het geen hogere wiskunde om na te gaan wat water van slechte kwaliteit doet met kippen”, aldus Erik van Veldhuisen.
Freshwater waterdevizer
Het verhaal over de Freshwater waterdevizer overtuigde de pluimveehouder. Hij bouwde in 2015 een stal voor 25.000 traaggroeiende scharrelvleeskuikens en levert het pluimvee volgens de richtlijnen van het Beter Leven keurmerk af. “Je kijkt wat er binnen de bedrijfsvoering nog beter kan. Goed water is beter voor de gezondheid en groei van de kippen, het leidt tot een betere voerconversie”, vertelt Van Veldhuisen.
De Freshwater waterdevizers structureren en ioniseren het water. De lading van watermoleculen wordt in het proces omgezet met het resultaat dat water wordt opgesplitst in kleinere eenheden. Hierdoor vindt een constante zuivering plaatsen en wordt de opname van zuurstof, mineralen en voedingsstoffen verhoogd. Dit leidt bij de kuikens tot een verhoogde hydratatie en een efficiëntere opname van voedingsstoffen. De positieve werking van Freshwater waterdevizers is wetenschappelijk aangetoond, maar heeft Van Veldhuisen vooral in de praktijk overtuigd. “Ionisatie klinkt misschien wazig, maar het resultaat is verbluffend.”
Minder aankoek in de leiding
“De waterdevizer heb ik in de laatste week van de kuikens tussen de leidingen gezet. Eerst heb ik de leidingen doorgespoeld. Het verschil bleek heel goed zichtbaar tussen het water in de bakjes, die ik aan het eind van de lijnen heb gezet. Het verschil is echt verbluffend.” Inmiddels hoeft Van Veldhuisen zijn leidingen praktisch niet meer schoon te maken. Dankzij de ionisatie van het water is er bijvoorbeeld veel minder aankoek in de leiding. “Dat zie je vrijwel direct.”
Groei en voerconversie
In groei en voerconversie zijn de resultaten uitstekend. “Dat blijkt wel uit de slachtrapporten. Daarnaast blijkt dat het waterverbruik is gezakt en de voederconversie lager is. Daarnaast merken we dat de stallen droger zijn. Al met al kun je stellen dat onze technische resultaten sinds de komst van de waterdevizer verbeterd zijn.”
Voor de zekerheid heeft hij bij de waterdevizer nog een bypass gemaakt. “Mocht het apparaat toch eens kapot gaan, dan krijgen de kuikens via een omweg nog steeds water. Die hebben we nog niet hoeven te gebruiken.”
Meer informatie over Freshwater waterdevizers?
E: info@freshlightgroup.com
T: 055-3020021