Melkveehouder Jan Brouwer uit Nijeveen (DR) is deze week de hele week gastboer op het populaire en landelijk bekende social media-platform @Boerburgertweet. Dit platform wordt op Twitter en Facebook door tienduizenden mensen gevolgd (20.000 op Facebook en bijna 13.000 op Twitter). Brouwer gaat van 13 tot en met 19 juli op Twitter en Facebook met burgers in gesprek over de voedselproductie in Nederland en zijn eigen melkveehouderij in het bijzonder. Wat er allemaal gebeurt op de boerderij voordat melk, boter, kaas en andere zuivelproducten op tafel staan bij de burger, staat centraal deze week.
Dat een melkveehouder deze week aan de beurt is op @Boerburgertweet is in het licht van de protestacties, de eiwit-voermaatregel van Carola Schouten en de stikstofdiscussie, helemaal actueel.
Over @Boerburgertweet
Via @Boerburgertweet twitteren boeren, tuinders, telers en vissers collectief over hun dagelijkse werk en leven. @Boerburgertweet bestaat al sinds 2015 en heeft op Twitter bijna 13.000 volgers en op Facebook ruim 20.000. De accounts bereiken dagelijks tienduizenden mensen. Volgers van @Boerburgertweet kunnen direct vragen stellen aan de deelnemende boeren en krijgen ook direct antwoord op hun vragen. Zo ontstaat er een mooie boer-burgerdialoog.
Doel is ook om de burger beter te informeren over het leven en werk als boer en de keuzes die zij maken. Zo leren burgers meer over de herkomst van hun voedsel en bloemen én krijgen zij op een begrijpelijke manier uitleg over de voedsel- en bloemenproductie. ‘Het is beslist niet alleen halleluja wat de deelnemers laten zien. Ook ‘gevoelige’ onderwerpen zoals het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, antibiotica, de uitdagingen op het gebied van dierenwelzijn, droogte, klimaat, stikstof etc. worden niet geschuwd’, zegt initiatiefneemster van van @Boerburgertweet, Caroline van der Plas uit Deventer.
Goede mix
De diversiteit van deelnemers aan @Boerburgertweet is groot. Zo komen er de komende maanden nog meer melkveehouder, maar ook vleesvee-, kalver-, pluimvee, varkens- en schapenhouders aan de beurt. Tevens doen akkerbouwers, fruittelers en bloemenkwekers mee. ‘En niet alleen uit de gangbare sectoren, ook biologische boeren, telers en tuinders willen graag meedoen.’
Andere sectoren
@Boerburgertweet blijft bovendien niet alleen op de boerderij, maar gaat ook het water op. ‘Er hebben zich zelfs een Noordzeevisser en een palingvisser gemeld. Ook zij zullen de komende maanden hun verhaal vertellen. Verder komen er mensen uit de ‘periferie’ aan bod, zoals dierenartsen, een agrarisch docent en een agrarisch arbeidsbemiddelaar. We willen de agrarische sector zo breed mogelijk laten zien aan de burgers’, aldus Van der Plas.
Boeren wisselen elkaar af
Via @Boerburgertweet wisselen de deelnemers elkaar wekelijks af. Elke boer, tuinder, teler of visser twittert steeds een week lang, elke dag over zijn/haar werk, bedrijf en gezin. ‘Zij geven op een begrijpelijke en tegelijk heel persoonlijke manier informatie en uitleg over hun werk en de keuzes die zij maken. Wij geven hiermee ook een gezicht aan de Nederlandse boeren en verlagen op die manier hopelijk de drempel voor burgers om met boeren persoonlijk contact te zoeken en/of zelf een kijkje te nemen bij een bedrijf’, aldus Van der Plas.
Caroline van der Plas nodigt alle boeren en burgers uit om het Twitteraccount @Boerburgertweet te volgen en roept boeren, die zich willen aansluiten als gasttwitteraar bij @Boerburgertweet, op om zich te melden. ‘Alle voedsel- en bloemenmakers zijn welkom, wij maken geen onderscheid in type boeren of soort bedrijf. Hoe meer twitterboeren, hoe beter’, aldus Van der Plas.
In oktober 2019 kwam @Boerburgertweet ook uit in boekvorm, onder de titel ‘BoerBurgerBoek’. In dit boek staan 21 verhalen van diverse boeren, tuinders en een Noordzeevisser, die tussen 2015 en 2019 meededen aan het sociale mediaproject. Boerburgertweet is te volgen via: www.twitter.com/boerburgertweet of www.facebook.com/boerburgertweet