Darm- en levergezondheid zijn cruciaal voor de eischaalkwaliteit. Volgens Jasper Huijben, commercieel adviseur pluimvee in de buitendienst van MS Schippers, zorgen preventieve maatregelen in de loop van de ronde er voor dat de benutting van nutriënten voor calcium op peil blijft. Uiteindelijk zorgt dit voor minder tweedekeuseieren. “Met het juiste stuur, meer euro’s uit de schuur.”
Verlengde legcyclus
Het verlengen van de legcyclus is een streven van veel leghennenhouders, en uiteindelijk ook positief voor het productieresultaat. In het webinar ‘De kip met de sterke gouden eieren’ van MS Schippers/Hycare ging Huijben dinsdagmiddag in op hoe het percentage tweedekeuseieren kan worden verlaagd en zo het rendement hoger wordt. Want hoe ouder de hen, des te meer is ondersteuning van de processen in de darmen en lever nodig is.
Huijben ziet kansen in het verbeteren van de eischaalkwaliteit. Het calciumgehalte is afhankelijk van darm- en levergezondheid. “Die processen worden minder, naar mate de hen ouder wordt. Wat we zien is dat de hennen eerst volop in de leg zitten. Na de legpiek in de vijftigste, zestigste week hebben ze veel energie verbruikt en moeten ze bijkomen. Hoe ouder de hen is hoe moeilijker we darm- en levergezondheid kunnen ondersteunen. Dus moet dat van te voren.”
Nutriënten voor schaalproductie
De juiste voeders, schoon drinkwater, toevoegmiddelen en goede hygiëne zijn factoren die van invloed zijn op het absorberen van nutriënten voor de schaalproductie. “Wij hebben producten om kippen langer eerstekeuseieren te laten produceren. Daar zit een interessant stuk marge voor pluimveehouders. Hoe ouder hoe vaker een kuur nodig is om de eischaalkwaliteit te verbeteren.” Een preventieve aanpak om een constante ronde te hebben is beter, dan curatief rechttrekken is de conclusie.
Preventieve maatregelen
Maatwerk is volgens Huijben van groot belang. De aanpak begint daarom met een bedrijfsinventarisatie waarbij wordt vastgesteld op welke plekken verbetering nodig is. “Geef je de hen te vroeg te veel calcium dan wordt het proces in darmen en lever verstoord en wordt het lui, waardoor de hen minder calcium opneemt. Het bepalen van de juiste hoeveelheid moet in samenwerking met de voerleverancier.” Huijben stelt dat er geen verschil is tussen gangbare en biologische leghenhouderijen. “Wel zie je dat een uitloop de hen meer energie kost, maar ondersteuning van de darmen en lever is in beide gevallen nuttig.”
Tweedekeuseieren slecht voor portemonnee
Met een rekenvoorbeeld toont Huijben aan dat het goed is om na te denken over eischaalkwaliteit. “Op een bedrijf met vijftigduizend leghennen en een eierproductie van zestien miljoen per jaar gaat het om grote bedragen. Ga je uit van een maximum van tweedekeuseieren, waarbij een cent per ei minder wordt uitbetaald, gaat het om 11.200 euro. Zit je boven de zeven procent tweedekeuseieren, dan gaat er al twee cent per ei af. Het loont dus om te kijken wat er mogelijk om een verbeterslag op het gebied van calciumbenutting te maken.”
Tekst: Martin de Vries