Een hogere productie van 1ste keus eieren bepaalt in belangrijke mate het rendement op uw bedrijf. Te veel breuk of haarscheurtjes in de eieren geven meer tweede keus eieren en dus minder opbrengst. Schaalkwaliteit is dus uiterst belangrijk.
Schaalkwaliteit
Die schaalkwaliteit heeft alles te maken met de calciumopname van uw leghennen. Dat calcium is afkomstig van kalksteentjes, oestergrit en monocal die in het voer worden vrijgemaakt en worden opgenomen in de dunne darm van de kip. Dat kan de hen dan rechtstreeks gebruiken voor het vormen van de eischaal, op voorwaarde dat ze die op dat moment aan het vormen is. Zo niet, slaat ze het calcium op in de botten. Wanneer het calcium dan niet direct beschikbaar is in de darm, doet ze een beroep op de voorraad calcium in de botten. Dat mechanisme gaat achteruit naarmate de leeftijd van de hennen toeneemt. Daarnaast stijgen op dat moment ook de ei-gewichten. Gevolg is een dunnere schaal, omdat een zwaarder ei meer ei-inhoud en minder schaal heeft. Dit verhoogt de kans op breuken en haarscheuren.
Hoe kunt u de schaalkwaliteit op peil houden?
We zetten enkele tips voor u op een rij:
Tip 1: Calciumgift baseren op calciumbehoefte
Voer calcium in functie van de leeftijd. Hennen gaan erg efficiënt om met calcium, zodat het beter is om de calciumgift te baseren op de werkelijke behoefte.
Tip 2: Werk met Split Feeding:
Hierdoor is het calciumniveau afgestemd op de behoefte van de hen en krijgt ze de juiste nutriënten op het juiste moment.
Tip 3: Extra calcium in de laatste voerbeurt:
Geef bij voorkeur extra calcium in de namiddag. De hennen kunnen hier nog van eten voor het slapengaan, zodat het beschikbaar komt in de donkere periode wanneer de vorming van de schaal plaatsvindt.
Tip 4: Breuksterkte-meter als indicator:
Aals de breuksterkte aangeeft dat er meer calcium nodig is, kunt u overschakelen naar een andere fase in het voerprogramma.
Tip 5: De weg naar het Eierlokaal:
Een oorzaak van breuk waar niet snel aan gedacht wordt, is de weg van het legnest via de eierband naar het eierlokaal. Om ook deze oorzaak te achterhalen, is een crackless egg sensor een nuttig hulpmiddel. De crackless egg sensor is een uitvinding waarbij een sensor in de vorm van een ei de route van het legnest naar het eierlokaal aflegt. Tijdens deze route is de sensor real-time te volgen door middel van een vooringestelde tablet met bluetoothverbinding. Hierdoor wordt het makkelijker om precies te kunnen meten waar de pijnpunten voor de eischaal in deze route zitten.